ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:16/278)

CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 134

masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim(...)szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem

Kuchnia w oparach
CIASTO Z JAGODAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I GALARETKĄ 86

Ciasto z jagodami, kremem śmietankowym i galaretką przygotowałam w miniony weekend na wizytę gości. Jest proste w przygotowaniu a jakże efektowne(...)smaczne. Doskonałe do przygotowania na każdą okazję, a jagody poza sezonem można zastąpić każdymi innymi owocami. Tak naprawdę ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, jedynie co to trzeba poczekać aż stężeje galaretka. Jednak zapewniam, że warto czekać ;) Ciasto z jagodami, kremem śmietankowym i galaretką - składniki na blaszkę 25 x 30 cm: Biszkopt: * 6 jajek * 3/4 szklanki cukru

Zrób to smacznie
Leśny sernik na zimno 194

leciutkie, świetnie komponowały się z ciastem. Sam sernik zaś zachwycił nas swoją delikatnością i aromatem owoców leśnych, dlatego polecam go Wam :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 220 g. serka twarogowego 100 g. mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych słomka ptysiowa Brześć jagody i poziomki Galaretkę przygotowujemy zgodnie

Cynamonowe szczęście
Pierogi z jagodami 147

Sezon na jagody trwa, dziś u nas pyszne pierogi z jagodami. Ciasto pyszne, delikatne i najlepsze nadzienie jagodowe. Pierogi z jagodami składniki · 1/2 kg mąki pszennej · 1 jajko · 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Kulinarne pyszności Molki
Pierogi z jagodami 120

jednak dla efektu... - zrobię wszystko.   Chyba nie muszę pisać, że są pyszne? Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki mąki (nie co mniej) 1 szczypta soli Nadzienie: 120g jagód 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: woda 2 łyżki oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko(...)kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę (z dodatkiem oleju). Następnie je zamieszać i gotować

Di gotuje
PLACEK JAGODOWY 151

jaka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 dag jagód Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem  przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania kruszonki następnie robimy kopczyk wlewamy roztopioną margarynę  mieszać nożem, po czym zagnieść ciastoCiasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć(...)mniejszym otworem chroni ona przed rozpryskiwaniem. Połowę ciasta za pomocą tarki do warzyw o grubych oczkach zetrzeć do blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Potem na ciasto wlać nadzienie i za pomocą łyżki rozłożyć równomiernie jagody. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.  Piec

Ciastka - domowe słodkości
Jagodzianki 192

ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży  40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej(...)wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera używając odpowiednich końcówek). Ciasto powinno być rzadkie, ale powinno bez problemu odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na posypany mąką blat, uformować z niego wałek i podzielić na równe części. Jagody oczyścić

My simple kitchen
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 198

spędzam mniej czasu, bo moje małe mieszkanko w centrum miasta rozgrzewa w takie upały do trzydziestu-kilku stopni. Siedzę sobie blisko wentylatora i popijam mrożone napoje. SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 150 gram cukru - 100 gram masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki(...)opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jagody - kruszonka Przygotowanie ciasta: Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Miksujemy. W następnej kolejności w masie powinny znaleźć się: mąka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie i wylewamy na blaszkę. Posypujemy jagodami - ilością wedle uznania - oraz kruszonką. Pieczemy w piekarniku

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z jagodami 151

stopniowo ciepłej wody zagarniając składniki nożem. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę około 10 min. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min aby odpoczęło. Odcinamy pół lub 1/3 ciasta. Obsypujemy blat i wałek mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ok. 2-3mm. Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby

W kuchni bez szafek
Rogaliki drożdżowe z jagodami 199

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej(...)złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe z jagodami O czym warto pamiętać przygotowując rogale drożdżowe. Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę

mecooks
Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką 165

jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka czubata mąki pszennej garść owoców czarnej porzeczki lub jagody 1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. 3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy(...)zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników. Na sam koniec delikatnie wciskamy w ciasto lub posypujemy cały nasz placek owocami czarnej porzeczki mogą to być tez jagody :) Ciasto pieczemy na środkowej

Gotowanie...to proste !
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 130

szklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji  Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut(...)mąkę , nie przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około

Z Kuchni Do Kuchni
Jagodzianki 164

wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód. Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając,  nadając mu owalny kształt. Gotowe umieszczamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podwojenia objętości. Jajko ucieramy dodając mleko  i smarujemy

Pyszności Słodkości
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 472

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana

Mała Cukierenka
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 483

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana

Mała Cukierenka