ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:54/278)

Tarta z jagodami i serkiem mascarpone 4301

specjalną okazje zdecydowałam się go zrobić. Moja wersja jest mało słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru.  TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE Składniki na ciasto: - 260 gram mąki - 150 gram margaryny - 1 jajko - łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę: - opakowanie serka mascarpone (250 gram) - 250 gram śmietanki(...)pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni

Zgrabne Gotowanie
PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 156

dłoniach, jagodzianki oblepione jagodami, i widzę dno w moim kubeczku, które wciąż puste, turla się tam tylko kilka jagód, mimo tego, że palce mam już całe fioletowe od jagód. Wiadomo zrywanie jagód najlepiej, idzie mi prosto do brzucha. Podnoszę wzrok i widzę mamę, która ma już z pół kubeczka, bracia biegają dookoła i więcej jagód depczą niż cokolwiek(...)mówię, że ja nie umiem zbierać tych jagód. Ona tylko się śmieje i mówi, żebym zbierała dalej. Ja totalnie zniechęcona i znudzona tą czynnością, wyjadam resztę jagód z kubka i widzę całe puste dno. Mama z rezygnacją całkowitą zbiera Nas i wracamy do miejsca gdzie biwakujemy. Te pół kubka jagód rozdziela dla Nas, miesza ze śmietaną i cukrem

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 212

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)nadzienie: 5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie) - 2 szklanki jagód - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek dużych - 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka z jagodami 228

jagody cukier Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej(...)wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ułożyć na blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z jagodami 128

Dziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą śmietaną

Gotowanie jest łatwe
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI 187

jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na drożdżowe ciacho z kruszonką i owocami.Miał być rabarbar,ale robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze jagody i to był strzał w dziesiątkę.Wyszło przepysznie. Ciasto drożdżowe:   500 g mąki 2 jajka 2 żółtka 80 g cukru 100 g masła bądź margaryny 40 g drożdży 1 szklanka mleka   Kruszonka: 1/2 szklanki(...)wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy jagody oraz posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem.   Użyłam mniejszej blaszki tj 24x24. Powiem Wam jeszcze,że cierpię na sklerozę

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta rustykalna z jabłkami i jagodami goji. 167

zapewne nie wszyscy się cieszą , powody mogą być różne. Tak czy inaczej to czas który zazwyczaj spędzamy przy gorącej herbacie i kawałku smacznego ciasta. Dziś będzie tarta, z jabłkami, cynamonem i jagodami goji. Robię ją wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ale w małych ilościach, aby później nie jeść na siłę … Składniki; 15 dag mąki pszennej(...)jagód goji   Skworcu pół ł yżeczki cynamonu   Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu Przygotowanie;  Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy  ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być.  wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodowy sernik 147

aromatu śmietankowego 380g świeżych leśnych jagód Polewa: 150g białej czekolady 3 łyżki mleka 2 łyżki masła Dekoracja: 100g jagód różowe kuleczki zbożowe Wykonanie: 1. Spód: Ciastka zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone i wystudzone masło, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut. 2. Jagody umyć, pozbawić ogonków(...)minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Polewa: Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Gotową polewą polać wierzch wystudzonego ciasta i udekorować świeżymi jagodami oraz zbożowymi różowymi kulkami

Szalona Kuchnia Eweliny
,,Jagodowa chmurka’’ 394

stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z jagodami 600 g jagód 3 jagodowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 4 łyżki konfitury Babuni z jagód 3 jagodowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy

Podróż w kulinaria
Jagodowy sernik na zimno 308

przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. 350 g jagód zmiksować(...)Wlać do niego śmietankę kremówkę (nie ubitą wcześniej!). Za pomocą miksera wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać oba cukry (tutaj zwiększyłam trochę ilość w stosunku do oryginalnego przepisu) i jagody. Wymieszać. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie jednym ruchem wlać do miski z twarogiem i miksować całość na najwyższych obrotach. Masę przełożyć na kakaowy spód

Świat Ciasta
Ciasto jagódka 383

Kolorowe i smaczne - takie jest to ciasto. Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta. Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza. Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury

Ewa w kuchni
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami 297

klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać. Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać(...)stanie się fioletowy. Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , maliny , mascarpone , mleczko kokosowe , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 148

plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego - 4 łyżki masła(...)nektarynki - garstka jagód Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady oraz mascarpone.  Nakładamy średniej grubości warstwę kremu na jeden z krążków ciasta. Na tym lokujemy pokrojone w plasterki nektarynki. Po owocach - kolejna warstwa kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz

Życie zamknięte w smaku
Jagodzianki w papilotkach 211

liście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru(...)jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Mi wyszło 12 babeczek i mała forma keksowa

Mama z miasta
Jagodzianki, jak z cukierni 434

Sezon na leśne jagody już od jakiegoś czasu, a ja zajadam się jagodziankami,które przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne pełne jagód i mięciutkie nawet na następny dzień. Pamiętajmy jednak by szczelnie zawiązać je w siateczkę na noc by zachowały świezość :D  Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu 30 g świeżych drożdży(...)wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma. 4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było

KreatywnePiny