Kolorowe i smaczne - takie jest to ciasto. Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta. Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza. Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury
Ewa w kuchnijednolitą masę. Wykładamy nią wcześniej przygotowaną tortownicę o średnicy 16 cm. Kolejno blendujemy wszystkie składniki na górną warstwę – oprócz jagód. Po uzyskaniu naszego ciasta odlewamy jego połowę, a pozostałą część miksujemy z jagodami. Tak uzyskaliśmy dwukolorową masę, którą w różnej kolejności wylewamy na spód ciasta. Dzięki temu powstanie dwubarwna górna warstwa sernika. Wstawiamy do zamrażarki do schłodzenia
PaleoLifeklejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać. Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać(...)stanie się fioletowy. Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , maliny , mascarpone , mleczko kokosowe , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniamplastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego - 4 łyżki masła(...)nektarynki - garstka jagód Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady oraz mascarpone. Nakładamy średniej grubości warstwę kremu na jeden z krążków ciasta. Na tym lokujemy pokrojone w plasterki nektarynki. Po owocach - kolejna warstwa kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz
Życie zamknięte w smakuliście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru(...)jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Mi wyszło 12 babeczek i mała forma keksowa
Mama z miastaSezon na leśne jagody już od jakiegoś czasu, a ja zajadam się jagodziankami,które przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne pełne jagód i mięciutkie nawet na następny dzień. Pamiętajmy jednak by szczelnie zawiązać je w siateczkę na noc by zachowały świezość :D Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu 30 g świeżych drożdży(...)wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma. 4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było
KreatywnePinypudru * pół szklanki mrożonych jagód Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić(...)kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki
Magiczne Życie Martykrem jagodowy z kostkami galaretki, przykryć II blatem ciasta i wysmarować resztą kremu z galaretką. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Boki tortu wysmarować odstawioną wcześniej masą i posypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch tortu udekorować masą jagodową i jagodami. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniegębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli jagody cukier jogurt, śmietana (do wyboru) Sól rozpuściłam w wodzie i połączyłam w misce z mąką. Początkowo mieszając łyżką w misce wyrobiłam ciasto, które później przełożyłam na wysypaną mąką stolnicę i gniotłam ok. 10 min. (konsystencję ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam(...)mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały sok... dużooo soku ;) Gotowe pierogi wrzuciłam na wrzącą, osoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia (mieszając
bastalenaSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka(...)Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie (jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieDodatkowo: 500 g jagód (w oryginale borówki) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki oprócz kakao umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4: 1/4. Do większej części dodać kakao i dokładnie zagnieść ciasto. Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto owinąć w folię(...)wmieszać stopione i przestudzone masełko (najlepiej szpatułką). Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć
Nastoletnie WypiekanieTęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Zapraszam również na ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Humanistka w kuchnimąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje
pink envelopesztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze wypieki (lub cukier) 3 łyżki roztopionego masła (ok. 50g) Nadzienie: 1 szklanka jagód (lub innych owoców) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mlekiem, wlać do mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpieczenia i szczypta soli. Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde. Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce. Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna(...)masa serowa. Konfiture wymieszac z reszta jagod. Mase serowa rozsmarowac na spodzie ciasta.Na krem nalozyc konfiture z jagodami i lekko pomarmurkowac (porobic esy-floresy,by masy sie lekko wymieszaly). Nalozyc podzielona na czesci gore.Posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera:8 g bialka,8 g tluszczu, 50 g weglowodanow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!