ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:73/278)

Jagodzianki 225

Składniki : 0,5 kg mąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka 2 szklanki jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki Wykonanie rozczynu: Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki , wlać(...)waniliowy , roztrzepane  jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc

Sama słodycz i szczypta chili
Jagodowe odrywańce 143

soli 300 g jagód 1 łyżka cukru 2 łyżki mleka Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone  masło, by się nadtopiło do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć(...)przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagody na zimę. 165

żeby jakiś słoiczek puścił i można było zjeść jagody od razu :). Później mama układała słoiczki w spiżarni i na jakiś czas zapominałam o nich. Och jaka była radość, gdy mama nam o nich przypomniała. Mama przygotowywała z nich ciasta, pierogi lub desery. Moim ulubionym była bita śmietana polana właśnie takimi jagodami lub kasza manna z jagodami

Rozpustne gotowanie
Domowe jagodzianki 183

Ciasto: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki masła (100 g) 1 jajko Nadzienie: jagody cukier lub cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiać, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Masło również stopić i wlać do mąki. Dodać cukier(...)jajko. Zalać drożdżami w mleku. Wymieszać wszystko razem, aż do utworzenia jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą czy bawełnianą ściereczką. Następnie podzielić ciasto na mniejsze i w miarę równe części. Trochę rozwałkować lub rozklepać ręką. Jagody posłodzić cukrem (szklanka jagód i np dwie łyżki cukru) i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczkę lub dwie i sklejać jak pierogi. Później uformować

Karczma Honorietty
Piegusek z musem borówkowym w galaretce 81

Magiczne borówkowe ciasto z makiem. Dwuwarstwowa galaretka musowa ze zmiksowanymi jagodami leśnymi, na biszkopcie z dodatkiem czarnego maku. Biszkopt ma jasny odcień, niemalże biały, ze względu na to że pieczony jest wyłącznie z białek jaj. Ostatnia możliwość na wykorzystanie świeżych jagód leśnych w tym sezonie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Bia\u0142y biszkopt z makiem i galaretk(...)step-15977451039858765","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"T\u0119\u017cej\u0105c\u0105 galaretk\u0119 z dodatkiem \u015bmietanki wylej na ciasto i wstaw do lod\u00f3wki na 30 minut.","text":"T\u0119\u017cej\u0105c\u0105 galaretk\u0119 z dodatkiem \u015bmietanki wylej na ciasto i wstaw do lod\u00f3wki na 30 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/piegusek-z-musem-borowkowym-w-galaretce\/#wpzoom-rcb-direction-step-15977449477298420","image":["https

ProstePesto.pl
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 204

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagodzianki 308

więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier(...)wyrośnięcia. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką

Oryginalny smak
Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką 183

nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia. Tortownicę ( użyłam w kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie ułożyć(...)połączyć z lekko tężejącą galaretką ,1/4 masy odlać i zmiksować z 50 g jagód wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać.  Formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną

Kolorowa kuchnia Elki
Sieję poplon 170

masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze są jagody! Przepis znajdziecie u Marthy albo (pięknie obfotografowany) w ogrodach babilonu . A do tego dziewicze

les mirabelles
Jagodowe ciacho pół na pół 175

Dziś serdecznie zapraszam na bardzo smaczne ciacho z jagodami , a dlaczego jest pół na pół , ponieważ jest wykonany z połowy mąki pszennej i połowy mąki owsianej , efekt końcowy super, cicho zostało zjedzone w takim tempie że sama jestem w szoku , i zapraszam do wypróbowania , może i tobie zasmakuje i twoim bliskim . Potrzebne nam będą  5 jajek(...)kiedy mamy już wymieszane dodajemy nasze białka wcześniej ubite i delikatnie ale bardzo dokładnie mieszamy aby ciasto połączyło się z białkami . Kiedy już mamy gotowe ciasto , formę smarujmy olejem kokosowym i posypujemy odrobiną mąki , wylewamy ciasto i na wierzch wykładamy nasze jagody , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na grzanie góra dół  na 1 godzinę

Mój Smak
Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 110

zaczyn do reszty składników oraz powoli wlewając mleko wyrobić ciasto. Można oczywiście użyć robota.  Na koniec dodać płynne,  ale schłodzone masło i jeszcze wyrobić kilka minut. Jednolite wyrobione ciasto na półtorej godziny odłożyć w ciepłe miejsce. Ja wkładam do torby termicznej. Gdy ciasto rośnie, płuczę na sitku jagody i odsączam na papierze. Dodaję cukier, jeśli owoce(...)mało słodkie oraz mąkę ziemniaczaną, która daje kleistości owocom, dzięki czemu łatwiej zamknąć je w bułeczkach. Ciasto wyrośnie i praktycznie potroi swoją objętość. Szykuję dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.  Dzielę ciasto najpierw na dwie części, potem każdą na około 15 placuszków, które spłaszczam dłonią. Na każdą kładę łyżeczką porcję przygotowanych owoców.  Każdą zaklejam szczelnie i nadaję

I tu będę miała takie te
Jagodowa tarta z budyniem 224

Uwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę(...)szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła konfitura z jagód Nasze Domowe (polecam!) *ja użyłam Zott Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (lub masło), siekamy. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ręką ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ja często

Słodkie okruszki
Pierogi z jagodami 140

wody Na nadzienie: 250 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo do podania: około 100 g masła cukier WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku każdego z nich nakładać jagody, po czym złożyć na pół i zlepić dobrze palcami.  W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju, wrzucić pierogi (najlepiej podzielić je na dwie partie) i przemieszać by nie przykleiły się

Passions hobbies life
Pierogi z jagodami + film 110

pierogi z jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na stole wakacyjnym. składniki na 15 pierogów 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 litra jagód 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dość cienki placek(...)wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Do miseczki wlewamy śmietaną, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną śmietaną polewamy pierogi

Smakowite Dania
Babeczki dyniowe z jagodami 125

Żółciutkie, puszyste i wilgotne babeczki z dodatkiem jagód. Będą świetną przekąską na wycieczkę za miasto lub na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Z powodzeniem można użyć mrożonych jagód. Babeczki dyniowe: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 170 g cukru szklanka pure z dyni(...)jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) szklanka jagód cukier puder do posypania W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Dodać 2/3 jagód, wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Na każdą nałożyć po kilka pozostałych jagód. Babeczki piec ok 20-25 minut

Smakołyki Asi
Ślimaczki drożdżowe z budyniem i jagodami 238

Super przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z budyniem i jagodami! Ślimaczki drożdżowe są wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Ciasto jest przepyszne

AniaGotuje.pl
Lekkie ciasto biszkoptowe z borówkami 163

Bardzo lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe, które idealnie współgra z różnymi owocami świeżymi lub zamrożonymi. Bardzo proste w przygotowaniu, posmakuje każdemu i nie grozi zakalcem 😉 Polecam

Słodka Strefa