ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:81/278)

Tarta jagodowa 115

Nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy

Kucharzyca
klasyczne jagodzianki 151

świeżych drożdży szczypta soli 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie na tyle elastyczne, że nie będzie się(...)przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 113

rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Nadzienie Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp(...)cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 długości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków. Pieczenie Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik

Food Square
Pierogi jagodowe 184

pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy(...)ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę

Kolizje Smaków
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 164

wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka(...)jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka) Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/muffinki-pelnoziarniste-rabarbarem/ BosowKuchni   Artykuł Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Racuchy drożdżowe z jagodami 200

mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć(...)wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera 159

Wielka pochwała dla Jamiego za umieszczenie tego przepisu w swojej książce "Kulinarne wyprawy Jamiego". Nazwał je "seksownymi" i powiem Wam, że miał

bistro mama
Jagodzianki 144

jagody, zamarzyły nam się prawdziwe, domowe Jagodzianki . Przepisów na drożdżówki z jagodami jest wiele i trudno zdecydować się ten jedyny. Niestety większość przepisów jakie testowałam, kompletnie mnie nie zadowalały. Postanowiłam stworzyć własną recepturę, którą dopracowywałam przez ostatnie tygodnie. Moim zdaniem kluczem idealnych jagodzianek jest ciasto . Musi być mięciutkie i wilgotne. Nie otrzymamy takiego ciasta jeśli jagodzianki będziemy(...)całych jaj oraz nie wyrobimy ciasta odpowiednio. Zależało mi również na tym, aby moje Jagodzianki nie były czasochłonne (np. konieczność wyrastania ciasta w lodówce przez noc) oraz aby nie były naładowane masłem. W jagodziankach równie ważne są jagody. Koniecznie należy je spróbować przed użyciem. Jeśli są gorzkie, w jagodziankach również takie będą, dlatego nie należy takich używać. Więcej

Moja Delicja
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 161

gram świeżych drożdży 1 jajko plus 1 rozmącone do smarowania jagodzianek 100 gram masła roztopionego szczypta soli  1/3szklanki cukru nadzienie jagody ok 0,5 kg  2 -3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jagód) 1 łyżkę mąki ziemniaczanej  cukier puder do polukrowania    SPOSÓB WYKONANIA  Przygotujemy rozczyn drożdżowy mleko letnie, cukier, łyżkę mąki, drożdże mieszamy(...)krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym

Basia w kuchni
domowe pierogi z serem i jagodami 177

wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z serem i jagodami 152

mleka 4 łyżeczki cukru jagody (około 200 g) Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata. Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół

My simple kitchen
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 140

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort z jagodami 137

Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki tortowej,   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru,  6 jajek, Krem: 400 ml kremówki,  0,5 szklanki cukru,  300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody,  1/2 soku z cytryny,  40 g wódki,  16 g cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto(...)mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami

Aga w kuchni
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 182

sól, wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) aż zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się już kleiło do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut). 3. Nadzienie :  Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami. 4. Formowanie(...)bułeczek : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę oleju, moczyć w nim dłonie

Kto ugości moich gości?
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 130

spodzie i rozłożyłam resztę malin. Upiekłam i ostudziłam. Ponieważ rant ciasta kruchego był wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie(...)pysznie!   The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja