szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży
nietylkopasta.plrabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru – 1 laska cynamonu
nietylkopasta.plciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży
nietylkopasta.plciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z truskawkami i bezą PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki
nietylkopasta.plciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej
nietylkopasta.pldworze upał człowiek chce zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru(...)warstwę. Do odlanych wcześniej 200 ml mlecznej mieszanki dodać łyżeczkę agaru, zagotować, trzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać, wystudzić i wylać na wierzch "ciasta" pod warunkiem, że już stężał Całość chłodzić minim 3 h. Mmmmm, pycha :) Smacznego
pyszne zdrowościmisce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Smarujemy nadzieniem, posypujemy jagodami, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce
słodki bratekłyżeczki cukru waniliowego (16 g) szczypta soli 200 ml mleka 80 ml oleju roślinnego (ok. 73 g) 2 jajka około pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód (można też zastąpić jagody kawałkami orzechów lub pokrojoną czekoladą) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Przygotowujemy 2 miski, w jednej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia(...)mąką i łyżką lub trzepaczką mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do foremek, na wierzch każdej muffinki wrzucamy po kilka jagód (jagody wrzucamy na wierzch, nie wklepujemy ich do środka ciasta. Pieczemy przez ok. 20 minut (na czas pieczenia babeczek, wkładamy na dno piekarnika, niewielkie
KulinarneImpresje.plczasu zjadłoby się chętnie kawałek domowego ciasta do kawy, prawda? Staram się wtedy przygotować mniejszą blaszkę jakiegoś dobrego ciasta, a skoro jest lato to ciasto z owocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny
Smaczna Pyzabudyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki. Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć. W zastępstwie porzeczki możesz użyć wiśni lub jagód! Na dżem wykładamy bezę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Czas pieczenia nastawiamy na 1 godzinę. Po upływie 10 minut ostrożnie na bezę wysypujemy kruszonkę. Kruszonka z migdałów
SMYKWKUCHNINajłatwiejsze na świecie ciasto z owocami. Dzisiaj z jagodami. Równie dobrze może być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir) 1 szklanka oleju 2,5 szklanki cukru 1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kilka łyżek jagód lub inne owoce cukier puder do posypania Do odmierzenia jogurtu, oleju, mąki i cukru należy użyć tej samej szklanki (200 ml). Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Mieszać łyżką tylko do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plwyglądem i bajecznym kolorem. Ciasto idealnie komponowało się z kampinoskim widokiem za oknem, serdecznymi rozmowami, gorącą kawą. Celebracji chwil nie było końca! W tle muzyka, śmiech dzieci, bawiące się psy, śpiące przy kominku koty…. wymarzony, beztroski i bezcenny czas wśród bliskich. Polecam – ciasto, wypad za miasto, lenistwo przy domowych wypiekach, spotkania z bliskimi Ciasto ze szpinakiem i kremem(...)dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi
Zasmakuj Kuchnicukier waniliowy jagody Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleko, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrabiamy i wlewamy roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego już ciasta formujemy placuszki, nadziewamy je jagodami
Salonik smakówCiasto z owocami to ulubione ciasto latem. Owocowe szaleństwo latem nigdy się kończy. Kiedy kończą się truskawki przychodzi pora na czereśnie, maliny, jagody i moje ulubione czarne porzeczki. Ciasto z owocami praktycznie można piec przez cało lato, bo na brak owoców nie można narzekać. Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu
codojedzenia