Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto(...)mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami
Aga w kuchnisól, wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) aż zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się już kleiło do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut). 3. Nadzienie : Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami. 4. Formowanie(...)bułeczek : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę oleju, moczyć w nim dłonie
Kto ugości moich gości?spodzie i rozłożyłam resztę malin. Upiekłam i ostudziłam. Ponieważ rant ciasta kruchego był wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie(...)pysznie! The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaJagody to zdecydowanie nasze ulubione letnie owoce. Mamy to szczęście, że mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast. Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym(...). Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu(...)wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g malin, 250g jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej. Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową. Pierwszy blat bezowy ułożyć
Z miłości do słodkości, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)okręgu wyłożyć po łyżce mielonych migdałów, następnie wyłożyć po 2-3 łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody. Piec w 180'C przez około 15-20 minut, aż tarty się zezłocą. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtcenię sobie tzw. "slow food", a drożdżowe wypieki z pewnością mieszczą się w tej kategorii. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako, że lato w pełni i jagód pełne lasy nie może być inaczej niż jagodowymi klasyk. Składniki na 16 szt Czas przygotowania(...)gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok 2 godziny w ciepłe miejsce 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na blacie, dzielimy na dwie porcje, każdą z nich na 8 mniejszych, rozpłaszczamy w dłoni na placuszek, nakładamy ok 3 łyżeczki jagód i zlepiamy jak pierogi, mają powstać wałeczki 5. Jagodzianki układamy zlepianiem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia
Słodki Kompromismąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, … Czytaj dalej Pierogi z jagodami
czarrna od kuchniciasta domowej roboty dżemami z owoców, które zbieraliśmy w ogrodzie: malin, agrestu, śliwek, czereśni... albo jagód, zbieranych w lesie.. Połączenie kremu maślanego i kwaskowych owoców to było coś obłędnego! Do tego pyszne, mięciutkie, waniliowe ciasto... Któregoś dnia Mama postawiła na stole w ogrodzie Wieniec Frankfurcki, który upiekła(...)słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki mąki ziemniaczanej DO NASĄCZENIA: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy
Słodko-Słony Świat IlonyMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na SłodkoMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na Słodkoczasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż wyrośnie i podwoi objętość(...)czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne 15-20 minut, czyli do czasu aż znów wyrośnie, a piekarnik się odpowiednio nagrzeje
Rozpustne gotowanieTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik
Ostra na SłodkoAby tradycji stało się zadość, mam dziś dla Was przepis na urodzinowe ciacho. Jutro mija 7 lat, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami
Mienta blog