gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 5 jajek 2 opakowania budyniu
https:KKuchniaMniamdanie nad wymiar proste i smaczne. Muszę przyznać, że dynia ma w sobie coś, co potrafi upodobnić ją do wielu składników. Dyniowe ciasto ma w sobie coś z sernika (pojawi się w wkrótce), a frytki coś z ziemniaka. Zasypuję Was przepisami z użyciem tego składnika, a wciąż zostało mi go sporo. FRYTKI Z DYNI Składniki: - dynia - olej - przyprawa do ziemniaków
Życie zamknięte w smakuKeto smarowidło dyniowe – pyszne i sezonowe 🙂 Dyniowe szaleństwo trwa w najlepsze… Prawie codziennie jada się u nas coś z udziałem dyni . Są to różne dania – przeważnie słodkości, ale czasami zdarza się też dynia na wytrawnie. 🙂 Dzisiaj jednak mam okazję zaproponować Wam coś zupełnie innego, choć zaliczającego się do kategorii słodkości. Jest to mianowicie śniadaniowe keto smarowidło dyniowe(...)chleba z bloga, ale także gofrów : Keto gofry łubinowe Gofry śniadaniowe Keto gofry kakaowe Gofry dyniowe Keto smarowidło dyniowe – składniki Dynia Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast . Dodałam ją w formie wcześniej upieczonego purée. W sezonie dyniowym, zawsze gdy włączam piekarnik lądują w nim także kawałki dyni
Modern Cave Girlkaczką i kaszą gryczaną polecają się na obiad. Jeśli szukasz innych pomysłów na pierogowe rarytasy, polecam także pierogi z wędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 pierś kaczki 3 liście laurowe 3 ząbki
W kuchni Karmel-itkinaszło mnie na drożdżówkę-to zrobiłam. Zapraszam więc na smakowitą i puszystą drożdżówkę słodzoną miodem lawendowym od Huzar . Ciasto drożdżowe z miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl miodu lawendowego Huzar 1/2 szkl oleju(...)babki masło do wysmarowania Przygotowanie: Do miski wkruszamy drożdże a następnie dodajemy po kolei: miód, olej, mleko, puree z dyni oraz mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie mieszamy ciasto łyżką drewnianą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju (u mnie olej z pestek dyni) dodatki: - serek waniliowy - dżem owocowy Przygotowanie: W misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Patelnię lekko natłuszczam i smażę na gorącej patelni poszczególne placki. Gdy pojawiają się dziurki, przewracam na drugą stronę. Podaję
Kuchnia co dniapodsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować
Stare Garymiksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulkę oraz drobno posiekane pomidorki suszone i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatną lepiącą się konsystencję. Zostawiamy na 5 minut by bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Dodajemy przyprawy. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, formujemy małe kotleciki i smażymy je na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej Wiewiórymandarynkowym zapachu. Wilgotność zachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie. Składniki: 250 g puree z dyni (ok. szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
talerz przyjemnościpszennej chlebowej typ 750 Symbio 60 g płatków owsianych górskich 20 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana
Zawsze głodna!Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujeNiedawno mój zachwyt wzbudził jabłkowy kołacz. Zajadałam ze smakiem, siedząc pod zwisającymi z sufitu pająkami, w świetle świecących dyni i lampionów. Celebracja Tego kontrowersyjnego w opinii wielu dnia, w moim przekonaniu nie jest godna potępienia. Nie przypisuję jej jakiejkolwiek ideologii. Dla mojej córki to możliwość spotkania się z przyjaciółmi i bezkarnego wypaćkania twarzy cieniami do powiek, tuszami i kredkami(...)Halloween w kalendarzu mieszkańców USA i Kanady, to trzecie co do ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie
Kronika Piekarnikawięc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonych migdałów 1 płaska łyżka bułki tartej ½ łyżeczki kurkumy 1 jajko sól morska pieprz ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody 1 białko oraz: świeże liście(...)łyżki masła Wykonanie: Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka
Mama Gotujenatka pietruszki 2 łyżki sosu uniwersalnego jasnego Łowicz olej rzepakowy 1 cebula sos dyniowy: 40 dkg pieczonej dyni ze skórą hokkaido 1 cebula 2 ząbki czosnku sos jasny uniwersalny Łowicz pozostały 3 łyżki tartego sera żółtego 1 szklanka wody sól, pieprz czerwony ciasto na sakiewki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody sól szczypta Farsz: Kaszę gryczaną gotuję według(...)temp 200 stopni na blaszce 25-30 minut. Sos: Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję czosnek, pokrojoną dynię. Miksuję blenderem. Wstawiam ponownie na gaz, dodaję sos jasny, wodę, na końcu ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto na 6 sztuk sakiewek: Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę gorącą i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma i wałkuję
wesoła kuchniapowrócę. Przepis już znam na pamięć. Można zamiast wody do ciasta używać różnego rodzaju soków warzywnych do całości lub połowy ciasta, różnego rodzaju ziaren, świeżych lub suszonych ziół. Do połowy ciasta dodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami. Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej(...)ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: 3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. 4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. 5. Podzielić ciasto na cztery
Leśny Zakątekczasie. Co się odwlecze, to nie uciecze :) Zachęcam do przygotowania tego prostego, szybkiego i przepysznego deseru :) ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie: 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki konfitury z moreli dodatkowo: 3 małe gruszki (użyłam rocha) łyżka konfitury z moreli pół łyżeczki(...)zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około 20×25 cm). Na wierzch nakładamy dynię wymieszaną z konfiturą morelową oraz gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki (1mm). Resztę konfitury podgrzewamy w rondelku, aż stanie
Mienta blog