dużo czasu. Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :) Składniki : 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 220 g cukru 495 g puree dyniowego* 2 jajka 145 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 75 g rodzynek- opcjonalnie *Jak zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni(...)koniec dorzucić rodzynki. Piec przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. przepis stąd piekłam w prodiżu- 24 cm średnicy z kominem. Ciasto polałam gotową polewą czekoladową i lukrem. Może udać się również z pasteryzowaną, utartą dynią ze słoiczka
Proste Potrawyłyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy(...)przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAJesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g
Z miłości do słodkościzdecydowanie pora na ciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK
Dorota Smakujedynię. Tarta: 100 g masła 180 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru jajko 2 łyżki lodowatej wody szczypta soli Mąkę przesiać przez sito,dodać zimne masło,posiekać nożem do uzyskania konsystencji jak kruszonka.Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.Można również użyć malaksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.Po tym czasie ciastem wylepić formę(...)nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie dokładnie wymieszać,do połączenia składników.Ostawić.Wystudzoną masę wlać na wystudzone ciasto,przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok.15 minut. Farsz: ½szklanki musu z jabłek szklanka musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cynamonu jajko 3 żółtka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu skórka otarta z jednej pomarańczy
Anielskie wypiekisokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia zanurzamy w cieście, aby były całe nim pokryte i kładziemy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach(...)lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek dyni. Do smaku oprószamy różową solą himalajską – mieszamy. Łosoś atlantycki w cieście piwnym podany z ryżem i surówką idealnie nadaje się na szybki obiad. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż łosoś nie wymaga długiego
mojewypiekiinietylkodrugiej misce, przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i puree z dyni. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte jabłka i krótko mieszamy. Gotowe ciasto za pomocą łyżki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok 20 – 25 minut
Słodki Pomysłciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni
kruche babeczkiciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni
kruche babeczkiKruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado 36. Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą
kruche babeczkiorkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta
w mojej kuchniorkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta
w mojej kuchniGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzech partiach wymieszane składniki mokre - za każdy razem dokładnie mieszając.Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i do każdej wykładamy ciasto do ok. 1,5-2 cm od brzegu. Wierzch każdego muffinka posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni do tzw. "suchego patyczka" (nie zaglądamy do nich).Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffinki w formie
Słodka StronaDynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni. Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie znoszę iść za schematami, nie lubię reguł, konwenansów i przyjętych stereotypów. Nie lubię narzucanych wymagań i związanych z tym poświęceń. Uwielbiam zaś wyzwania, stawianie im czoła. Uwielbiam ryzyko i odważne kroki, nie boję się(...)pieprz do smaku Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser dokładnie zmiażdżyć widelcem, dodać żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam go i pod kątem
W kuchni Karmel-itki