Cześć! Królowa jesieni: dynia. W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego
Pieprzyć z FantazjąCześć! Królowa jesieni: dynia. W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego
Pieprzyć z Fantazjąpodstaw. Zaopatrzona jestem w cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie
Milion Smakówpełnoziarnistej (użyłam 250 gram mąki żytniej i 250 gram mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli 0,5 litra letniej wody ulubione dodatki takie jak słonecznik, dynia, siemię lniane, żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty – Wykonanie Do miski wsyp całą mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram(...)gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką, by nie wyschło
To Musisz Wiedziećkaszy gryczanej świeży majeranek świeża szałwia 50g masła 200g pomidorków koktajlowych sól pieprz biały oliwa lub olej do skropienia dyni Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy
Jacob TastesDynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido
Ze smakiem i z pasjąpękatą i pomarańczową w kuchni, oj się działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam
SMYKWKUCHNIsmakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła
słodki bratekciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiersi z kurczaka oregano majeranek natka pietruszki Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone
Mango Papajakońcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki(...)tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego kilka plasterków szynki 1 ogórek konserwowy 4 łyżki kukurydzy mała cebulka 1 pieczarka 1/4 papryki czerwonej(...)odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem
Ewusiowe Smakipulchne i mięciutkie. Idealne dla maluchów! Moja Zosia się nimi zajadała jak tylko wyciągnęłam je z piekarnika. Bardzo polecam Muffinki dyniowo-pomarańczowe – składniki (12 sztuk): 300g pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz jak ją zrobić), 1 mała pomarańcza, 80g płynnego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła, 100ml mleka lub napoju roślinnego, 250g mąki orkiszowej jasnej ( tutaj o tym, dlaczego warto(...)łyżeczka sody oczyszczonej, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii ( tutaj kilka słów o niej). Muffinki dyniowo-pomarańczowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni. Następnie dodaję do niej startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z owocu. Dolewam także mleko i całość dokładnie mieszam rózgą. W osobnej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki
Natka PietruszkiZaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniedyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną(...)przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką
Kuchenne Wariacje