Chyba nie ma nic lepszego niż wilgotnie i ciut zakalcowate oraz mocno czekoladowe ciasto?! Przynajmniej dla mnie, bo co jak co, ale czekoladowe desery wielbię najbardziej! Tu dodatkowo z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za subtelny smak. Pachnące gałką muszkatołową i cynamonem. Boskie! ❤️ brownie, forma okrągła 22 cm: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (około(...)cukrem, widelcem. Dodać puree z dyni, wymieszać. Kolejno wlać roztopione masło, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem i przyprawami, wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Czekoladę pokruszyć, przełożyć do rondelka, wlać śmietankę i podgrzewać do roztopienia. Ostudzić i polać ciasto. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne(...)masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż 3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:340 g dynii300 g ziemniaków 4 łyżki startego parmezanugałka muszkatałowasól,pieprzDodatkowo:orzeszki pinikilka listków szałwii masłoWykonannie:dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni. Olej też! Ostatnio dodaję go do serka wiejskiego - pycha! Wracając do placków... Są przepyszne i idealnie połączone smakowo. Ciasto jest zwarte, a jednocześnie takie delikatne i puszyste. Nadają się dla osób będącej na diecie bezglutenowej. Obie mąki nie zawierają glutenu(...)smażenia Opcjonalnie: olej z pestek dyni (jako polewa) pestki z dyni do posypana cukier puder W większej miseczce zmiksować (do puszystości) jogurt i jajka. Następnie dodać cukier, obie mąki i na końcu odrobinę sody oraz olej. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe.) Całość odstawić na 3-5 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte
Di gotujeDyniwo-kokoswe ciasto fasolowe; z borówkami i wiórkami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nieskromnie mówiąc.. te ciasto to coś genialnego ^^ Wracam nad ranem, ratuję się kawą, ale tym razem nawet coś spałam o dziwo, próbuję uratować telefon który trochę mi się upił, ucząc się gdzie co, i jak na tej mapie leży. A niedługo znów wychodzę, dobrze(...)pierwszy w poniedziałek jest ten wf xd Przepis: 150g białej fasoli z puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 20g mąki kokosowej jajko białko ok.80ml mleczka kokosowego/mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia wiórki kokosowe borówki Fasolę zmiksować z jajkiem i dynią na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać trochę borówek. Przełożyć
More food, love and dreamsTarta dyniowa Czy dynia jest już oficjalnie najbardziej popularnym warzywem na naszym blogu? Tych przepisów mamy mnóstwo, od muffinek, po chleb , przez spaghetti. Dzisiejsza tarta dyniowa to jednak nowość, więc zaczynamy! Dodam tylko, że zrobiłem ją bez jajek(...)spokojnie możecie zastąpić siemię lniane jajkiem i wyrośnie ładniej. Składniki na spód: 1 ½ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 2-3 łyżki miodu Składniki na ciasto: 2 łyżki masła klarowanego 1 ½ szklanki puree z dyni wanilia ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody ¾ szklanki tapioki
PaleoLifeznana ze swojego wszechstronnego zastosowania. Idealnie nadaje się jako podstawa obiadowych dań i zup, a także jako doskonały dodatek do ciast. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na babeczki dyniowe, które podbiły nie tylko nasze podniebienia, ale również serca. Dynia w babeczkach jest praktycznie niewyczuwalna,... Tryb czytania Artykuł Muffiny dyniowe pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plhimalajskiej 700 ml wody ( u mnie ciut mniej) 2 łyżeczki czarnuszki 20 suszonych pomidorów 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki tymianku 10 łyżek pestek dyni 10 łyżek siemienia lnianego Przygotowanie: Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godz. przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej(...)godz. w temperaturze pokojowej Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250*C piekarniku przez 15 min, potem zmniejsz temperaturę do 210*C i piecz kolejne
Proste PotrawySerniki to jedno z moich ulubionych ciast i robię ich sporo a ten jest jednym z pyszniejszych. Sernik jest wilgotny od dyni i pięknie wygląda a smakuje wybornie. Dużo pracy nie ma przy nim dlatego na dzisiejsze święto zachęcam do skosztowania, no dobra trochę trzeba czekać aż wystygnie. Sernik dyniowy z polewą śmietankową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepiękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa z oliwek pestki dyni czarnuszka pieprz, estragon, sos chili, grzybowy sos sojowy, klasyczny sos sojowy Bakłażana i pieczarki kroimy w cieniutkie półplasterki. Selera(...)tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią. Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie
vegetaniePrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)dorzucamy dynię i gotujemy wszystko często mieszając aż doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni. Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy
Cooking Monsterwiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju- 10 dag drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 szklanka wody letniej- 2 szklanki wody ciepłej- ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianegoPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej(...)misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze
Zainspirowana w kuchniśredniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml. Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :) średniej wielkości dynia hokkaido odrobina wody duży, ostry nóż Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne. Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby: 1. Obrać
Smakołyki Asismaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaspodobać się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego! Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 40 min. Czas gotowania 1 godzina Całkowity czas 1 godzina 40 min. USTAW TIMER
A to pestkazaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi
Raj dla Podniebienia