Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie trzema wielkimi, ogromnymi wręcz okazami.Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna,pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl(...)Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
W kuchni Karmel-itkicytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek ubić białka wsypać stopniowo(...)jednym żółtku cały czas ubijać,gdy będą się pojawiać pęcherze wsypać przesianą mąkę mieszając łyżką Wylać ciasto na wyłożoną papierem natłuszczoną blachę 20/40 cm piec 180 stopni ok 20 -25 minut 2. Krem • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół
W królestwie smaków Beatyproducenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu z dyni i pomarańczy , śliwek, jabłek oraz cynamonu. Wyszło pysznie ! Ciasteczka z dżemem dyniowym i śliwkami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego kilka większych śliwek
Życie ze smakiemMasa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę
Podróż w kulinariabieżąco. W odpowiednich warunkach można ją przechować kilka miesięcy, o ile tyle wytrzyma :D. Takie puree idealnie nadaje się do różnego rodzaju placków, ciast, deserów, zup i wielu innych dań. Polecam serdecznie! PUREE Z DYNI HOKKAIDO. Składniki: dowolna ilość dyni Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychWitamy w kolejne, niedzielne popołudnie. W taką słotę jaka jest za oknem nikomu z nas nie chce się wyściubiać nosa z domu. Najlepiej zamknąć się w
Symfonia Smakówkociołek Kruche ciasto ze śliwkami Śliwki w pomarańczowo-goździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka(...)Jogurtowe ciasto ze śliwkami autorka: grabarczyk.agnieszka | blog: Jedzeniomania Muffinki migdałowo – śliwkowe. autorka: chien | blog: saffron Muffinkowe ciasto ze śliwkami. autorka: chien | blog: saffron Ciasto śliwkowe z kruszonką autorka: Kuchcik gotuje | blog: Kuchcik gotuje Chutney z dyni i śliwek autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sos imbirowo-śliwkowy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona owsianka
Weekendy w domu i ogrodzieUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be Strongsłonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić(...)ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia). Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce
coolinarnastrefa.blogspot.comMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!postacią. W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach jej smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne . Składniki : Do ich przygotowania potrzebujemy puree dyniowe : W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać skórki , co bywa dość kłopotliwe. Każdy kawałek dyni owijamy folią
Malinowa KawiarenkaChyba nie ma nic lepszego niż wilgotnie i ciut zakalcowate oraz mocno czekoladowe ciasto?! Przynajmniej dla mnie, bo co jak co, ale czekoladowe desery wielbię najbardziej! Tu dodatkowo z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za subtelny smak. Pachnące gałką muszkatołową i cynamonem. Boskie! ❤️ brownie, forma okrągła 22 cm: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (około(...)cukrem, widelcem. Dodać puree z dyni, wymieszać. Kolejno wlać roztopione masło, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem i przyprawami, wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Czekoladę pokruszyć, przełożyć do rondelka, wlać śmietankę i podgrzewać do roztopienia. Ostudzić i polać ciasto. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne(...)masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż 3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:340 g dynii300 g ziemniaków 4 łyżki startego parmezanugałka muszkatałowasól,pieprzDodatkowo:orzeszki pinikilka listków szałwii masłoWykonannie:dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni. Olej też! Ostatnio dodaję go do serka wiejskiego - pycha! Wracając do placków... Są przepyszne i idealnie połączone smakowo. Ciasto jest zwarte, a jednocześnie takie delikatne i puszyste. Nadają się dla osób będącej na diecie bezglutenowej. Obie mąki nie zawierają glutenu(...)smażenia Opcjonalnie: olej z pestek dyni (jako polewa) pestki z dyni do posypana cukier puder W większej miseczce zmiksować (do puszystości) jogurt i jajka. Następnie dodać cukier, obie mąki i na końcu odrobinę sody oraz olej. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe.) Całość odstawić na 3-5 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte
Di gotuje