ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:115/345)

Ciasto dyniowe z żurawiną 138

Jako, że dyń u mnie pod dostatkiem to dziś kolejna wariacja na temat ciasta dyniowego, tym razem dorzuciłam do niego suszoną żurawinę i wyszło całkiem fajne, a o tym że jest banalnie proste do wykonania to już nawet nie wspomnę. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 250 gramów masła lub margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki(...)drobnych oczkach dyni garść suszonej żurawiny Masło roztapiamy i studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając miksowania dodajemy dynię i roztopione masło. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki, sodę, proszek i cynamon i mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy

Cynamonowe szczęście
Bułki Dyniowe 174

masłem bossskie! Zanim postanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki(...)odstawiłam na ok 10 minut aby rozczyn ruszył, czyli podwoił swoją objętość. Po tym czasie wszystko w misce wymieszałam, dodałam puree z dyni i wlałam rozpuszczone przestudzone masło i zagniotłam wszystko w miękkie, ale odchodzące od dłoni ciasto, ponownie miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny

Blondynka Gotuje
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 211

pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą(...)łyzeczką musztardy kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tofu zapiekane w makaronie risoni 117

górnej półce 15-17 minut w temperaturze 220 stopni C (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub dymką. ----- Podobne: bigos z pak choi, dyni i tofu tofu marynowane w pomarańczach ciasto cukiniowo-ziemniaczane

Weekendy w domu i ogrodzie
Harmonia i melancholia jesienią w ogrodzie 87

spaceru po jesiennym ogrodzie, także po warzywniaku, w którym o tej porze roku można znaleźć mnóstwo zdrowych pyszności, np. dynię. W tym roku ogrodnik spisał się na medal:). Z takiej wielkiej dyni udało się zrobić pyszne dżemy i ciasto, a wkrótce Agata wyśle nowy przepis, dyniowy do inspiracji.   Artykuł Harmonia i melancholia jesienią w ogrodzie pochodzi z serwisu Kulinarne

KulinarneImpresje.pl
PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 139

przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie

Ostra na Słodko
Chleb pszenno żytni 161

wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto

Kuchnia Pokoleń
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 247

lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście

upichcona
Kopytka dyniowe i marchewka zasmażana z orzechami 142

kroimy w kostkę i gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane ziemniaki, dynię i mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciastka owsiane z dynią 223

łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut  żeby płatki spęczniały. Formę do pieczenia o wymiarach

Mama Gotuje
Muffiny w przebraniu 180

potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski.  Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 189

składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj

Smiling Shrimp
Bułeczki dyniowe 168

niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.  Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze

Bajeczna Kuchnia
Chleb dyniowy 125

ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy  pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.  Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem  do pieczenia i pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki z pestkami dyni 117

wody Wykonanie: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując(...)delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni