jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób
Ze smakiem i z pasjąChleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)gorąca woda potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski 30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie wgniatamy sól w ciasto, wstępnie mieszamy wykonując kilka
Przepisy na domowy ser i chlebkwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka nasion słonecznika – ½ szklanki pestek dyni – 1 ½ szklanki płatków owsianych – ½ szklanki orzechów włoskich – 10 łyżek siemienia lnianego mielonego – 1 szklanka siemienia lnianego – 1/3 szklanki sezamu – 2 łyżeczki soli – 1 łyżka syropu(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami owsianymi . Jest to chleb , który idealnie nadaje
Zdrowy Styl Joannyolej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty które w dowolnej kolejności nałożyć na siebie. Zawinąć je tak aby powstała rolada. Podłużną foremkę
Kolorowa kuchnia ElkiSezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad. Koniecznie
Ostra na Słodkoteż wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :) Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów(...)lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski
Amatorka kuchennaJeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu(...)zapewniam Was, że znika w okamgnieniu A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? Smacznego! Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików: Marynowana dynia a la ananas (bez octu) Artykuł Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis
Okiem Blondynki by McBlondiKrólowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić. Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić to w parowarze
Ala piecze i gotujeugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki
Walijskie PichcenieCiasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami! Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 180 g płatków owsianych błyskawicznych 250 g puree z dyni(...)rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze
Wędrówki po kuchniblog przez dłuższy czas i tym samym kilka komentarzy, które wymagały odpowiedzi "na już", doczekało się ich po kilku dniach. Z kremem z dyni nie jesteśmy jakimś super duetem, rządzi raczej ciasto dyniowe, które wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą. Ale zupa to tak średnio. A zup gotuję sporo, zwłaszcza w czasie nauki i pracy zdalnej. Codziennie
bistro mamacztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, nasiona dyni, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać
Miód i pieprzrozczyn „ruszy”. Do misy miksera przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól oraz po garści pestek dyni, sezamu i otrębów orkiszowych. Wlewamy rozczyn, maślankę i cieplą wodę (w oryginale było, aby wodę dodawać porcjami, ja dałam od razu całość). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Następnie wlewamy oliwę i ponownie wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto dobrze odchodzi(...)podwójnej porcji, więc do dwóch) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami orkiszowymi. Wyrównujemy powierzchnię i ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Wyrośniete ciasto w formie smarujemy wodą i posypujemy wierzch ziarnami dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy
mojewypiekiinietylkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam smak pestek dyni i mogłabym je dodawać dosłownie do wszystkiego! Ciasto ( klik ) zniknęło ekspresowo (często je piekę), a ciasteczka... jeszcze szybciej! Są przepyszne - takie słodkie, chrupiące i co najważniejsze - z mocno wyczuwalnym smakiem oraz aromatem pestek! Przypominają migdałowe/orzechowe amaretti, ale są jeszcze smaczniejsze! Kiedy pierwszy raz je zrobiłam - wszystkie(...)bliskimi... Te zielone cudeńka (szkoda, że zdjęcia nie odzwierciedlają tej barwy) są dosłownie boskie. Zresztą sami spróbujcie! (około 18-20 sztuk) 1 białko (duże; około 25g) 100g pestek dyni (pyszne możecie kupić tu - klik ) 100g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1 szczypta soli Pestki uprażyć na suchej patelni (jeśli są nieprażone) i po ostudzeniu zmielić np. za pomocą
Di gotuje