Szybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki. Bułki grahamki z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku
IzaGotujezwykłą dynią piżmową. Wydrążam, dzielę, obieram, kroję… W informatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce(...)smaku. Jeśli pasta jest za sucha, dodajemy więcej zalewy z pomidorów. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-pieczonej-dyni-papryki-czosnku-suszonych-pomidorow/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudynia może być przechowywana przez kilka miesięcy i dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem nawet w środku zimy, na przykład w postaci dyniowego sernika. Ciasto to wymaga nieco przygotować - wcześniej trzeba upiec dynię - więc zdecydowanie nie nadaje się "na ostatnią chwilę". Warto jednak poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie by przez kilka dni cieszyć się pysznym smakiem
Milion SmakówJeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych(...)cukier do smaku Dodatkowo użyłam: 100g tartej mozzarelli kwiaty dyni Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Może to potrwać nawet parę minut. Na początku ciasto może się
wysmienityoliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę(...)Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :) Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy
Szkrab Je Samniej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy(...)pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem
Przysmaki KarolkiPrzygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem
Domowa Cookierenka Agimałe kawałki i prószyć cukrem, a drugą połowę zblendować na purre. W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem i imbirem. Całość zmiksować. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe. W razie czego można dodać trochę mąki lub mleka. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej
Zielona Kuchniaroku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Czerwona Porzeczkamieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenymieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenysłonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem
Tajemnice Smakukozim serem i pomidorami konfitowanymi według Michela Moran Składniki: na ciasto do ravioli: 250 g mąki 2 jajka 100 g masła sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego 10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków(...)Ciasto rozwałkuj, wytnij kółeczka lub kwadraty, nałóż serową masę, przykryj ciastem i dokładnie zaklej brzegi. Ravioli włóż do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu ułóż świeże listki rukoli i roszponki, z jednej strony umieść dynię z cebulą w winegrecie zaś z drugiej konfitowane pomidory
Chilli Czosnek i Oliwachcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła(...)sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól
SMYKWKUCHNIPowoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto(...)miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką
Zakątek rozkoszy kulinarnych