ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:111/345)

Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 231

oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę(...)Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :) Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy

Szkrab Je Sam
Na Festiwal Dyni kopytka. 204

niej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy(...)pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem

Przysmaki Karolki
Najprostszy chleb bezglutenowy... 214

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem

Domowa Cookierenka Agi
Dyniowe racuchy na słodko 127

małe kawałki i prószyć cukrem, a drugą połowę zblendować na purre. W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem i imbirem. Całość zmiksować. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe. W razie czego można dodać trochę mąki lub mleka. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej

Zielona Kuchnia
Puree z dyni 153

roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.  Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Czerwona Porzeczka
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 131

mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 147

mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
Krakersy z tahiny z ziarnami 61

słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem

Tajemnice Smaku
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 110

kozim serem i pomidorami konfitowanymi według Michela Moran Składniki: na ciasto do ravioli: 250 g mąki 2 jajka 100 g masła sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego  10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków(...)Ciasto rozwałkuj, wytnij kółeczka lub kwadraty, nałóż serową masę, przykryj ciastem i dokładnie zaklej brzegi. Ravioli włóż do lodówki, aby się schłodziły.  Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż ravioli, aż staną się rumiane.  Na talerzu ułóż świeże listki rukoli i roszponki, z jednej strony umieść dynię z cebulą w winegrecie zaś z drugiej konfitowane pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
RYBNA TARTA 191

chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła(...)sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i  3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól

SMYKWKUCHNI
Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami. 259

Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto(...)miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort w kolorach jesieni 240

następnie zdejmij skórkę i odłóż ją na bok, przyda się do dekoracji. Gdy skórka lekko przeschnie posiekaj ją drobno. Zrób tak z każdym kolorem ciasta. 3 warstwa (pomarańczowa) dyniowa: 200 g upieczonej i wystudzonej dyni 130 g mąki pszennej 70 g mąki krupczatki 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu(...)gładką masę zblenduj upieczoną dynię, banana, cukier, cynamon i olej. Do masy dodaj mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnia w temp. 180C. 4 warstwa (zielona) szpinakowa: 150 g świeżego szpinaku 130 g mąki pszennej 70 g mąki krupczatki 50 g cukru

greenscarf
Żółto - zielone placki smażone 151

jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia.  Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę(...)czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy. Na talerz je przekładamy

Moniki Smakołyki
Szarlotka 119

soli  - 1 małe opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki wody-opcjonalnie  II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich  - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni  - 2 łyżeczki  cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami(...)wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.  Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą

Aromatyczne Podróże
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 346

Kolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera.  W końcu, urocza dama nie

W kuchni Karmel-itki