chleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący i jest mega dużo żucia. Chleb jest zdrowy i łatwy do wykonania, a w środku znajdziemy: jajka , nasiona chia , pestki dyni i słonecznika , migdały . Kanapka z tym chlebem to rozkosz dla naszego podniebienia i jaki zdrowy dla brzuszka! Każde domowe pieczywo jest wyjątkowe na swój sposób i dobrze jest mieć(...)masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto na chleb. Wierzch chleba posypujemy słonecznikiem i dynią. Piekarnik nastawiamy na 170 °C i pieczemy chleb przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 15 minut w piekarniku. Wyciągamy go i odstawiamy
Zdrowy Styl Joannywww.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy chlebek z dodatkiem puree z dyni, banana, płatków owsianych i mąki razowej. Wyszedł naprawdę smaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty. Post Razowy chlebek dyniowo – bananowy pojawił się poraz
Marta Gotujedać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie
Moje pyszne gotowaniemarmolady cukier puder do posypania Ciasto: w misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać rozbełtane z mlekiem żółtka i puree z dyni oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach ok 5x10 cm. Na jednym brzegu nakładać łyżeczkę
Smakołyki Asiniewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 5 Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu. 6 Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej(...)niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 5 Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu. 6 Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej
A to pestkaLubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii stanie się jednym z ulubionych. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 650 g * mleko 3,2% – 125 ml * masło – 125 g * świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * puree z dyni – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta + żółtko do posmarowania NADZIENIE: * mielony(...)gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli za rzadkie – więcej mąki). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, urywamy po kawałku, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, układamy porcję nadzienia i sklejamy jak pączki. Układamy na blasze i przewiązujemy sznurkiem tworząc dynie. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170C ok. 12-15 minut. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już kopytka dyniowe , d yniowe szpecle , dyniowe knedle z jeżynami(...)przez praskę. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, by wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając wyjęte ziemniaki, puree z dynii i jajko. Bez jajka też się udadzą formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę wrzucać na osolony wrzątek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki(...)palnika, około 80ml przelać do mieszanki miodu i masła, wymieszać - do lekko ciepłej mieszanki dodać purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i sok z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać - na koniec dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę (lub dłużej) - schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości kilku
Smakołyki Berenikidynię, którą mogę się rozkoszować właśnie jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść
Zgrabne GotowanieCzekoladowe chlebek dyniowy z gorzką czekoladą i daktylami oraz polewą czekoladową; jogurt naturalny Szybko się rozszedł.Cieszę się, że mam do kogo się
More food, love and dreamsPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłko w wegańskim dyniowym cieście owsianym z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Dzięki temu, że poniedziałki zawsze mam wolne dzisiaj jeszcze nie poszłam do szkoły, jak pozostali uczniowie, którym skończyły się ferie. Jednak i tak muszę ten dzień poświęcić za naukę, bo w ferie jakoś nie mogłam się do tego zabrać, a na powitanie(...)jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz, ale myślę, że ok. 50ml Wymieszać mąkę, len, puree i powoli
breakfast of dreamswody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna(...)jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku
Posadzone i zjedzonePyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)mieszamy. 5. Blaszkę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 min , wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z kwaśnymi świeżymi owocami lub konfiturą z żurawiny . Przed podaniem posypujemy mąką z pestek dyni. Smacznego
My Culinary Art