ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:99/345)

Tort dyniowy 144

wyszedł mi tak gęsty, czekam na sugestie;) Ciasto: 530 g mąki 2,5 łyżeczki sody 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik(...)zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy olej, brązowy cukier oraz pure z dyni. Mieszamy rózgą kuchenną aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz przyprawy przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i mieszamy. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy chwilę

Smaki Na Talerzu
Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni 122

drożdży 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka do posmarowania bułek pestki dyni Korszeń Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy(...)wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód. Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

MamaOskarka
Tarta z dynią 83

jogurtu greckiego 2 jajka 50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara Ciasto Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto zbytnio nie wyrosło, pieczemy ok. 15 minut. Nadzienie Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy(...)innego naczynia. Ciasto Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i jajko. Mieszamy 40 sekund/obroty 4. Ciastem wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli mamy możliwość obciążamy nasionami fasoli lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto nie wyrosło

Kucharzyca
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 170

Smaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu(...)przez kilka kolejnych dni po upieczeniu, śmiało możecie trzymać je na blacie pod przykryciem z folii aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów

cool and minty
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 146

Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka(...)formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę

My Chcemy Jeść
Marokański chleb świąteczny 146

ciepłej wody 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu 1. Natłuścić blachę. Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić w mące wgłębienie.2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z odrobina wody. Dodać resztę wody i mleko. Wymieszać i wlać do zagłębienia. Wyrobić dość miękkie ciasto.3. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 5 minut(...)godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią i odstawić na 45 minut, by wyrosło.7. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bochenek wodą i posypać pestkami

Apetyczna babeczka
Purée z dyni - najprostsze! 130

dyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo swoich

maniapieczenia
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny

CoolinarniePL
Tarta z nadzieniem z batatów 157

lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku bardzo przypomina dynię. Idealny jesienny wypiek. Składniki: Spód

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowa tarta z migdałową posypką 61

cieście z warzywem kręcili nosem 🙂 Tarta dyniowa z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Tarta dyniowa – Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła szczypta soli (np. domowej waniliowej) 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Składniki nadzienia: 750 g dyni(...)Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Przygotować dynię: Obraną i pokrojoną na kawałki dynię włożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż dynia będzie miękka. Ostudzoną zmiksować na gładkie puree. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać

Moja Delicja
Ciasto dyniowe bez pieczenia 153

kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu 2 szczypty imbiru Sposób przygotowania(...)wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można

Pobite gary Barbary
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 233

drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 2,5 szklanki mąki  szczypta(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie

Domowa Cookierenka Agi
Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią 103

Spaghetti z sosem dyniowym – 200 procent kremowości Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi , ciasta. Wersja z makaronem to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit! Sos jest aż nieprzyzwoicie kremowy, wręcz aksamitny, a przy tym pełny smaku

Na-talerzu.pl
Sernik dyniowy 57

  Sernik dyniowy to jeden z takich wypieków, które je się już oczami. Piękny pomarańczowy kolor przyciąga i kusi. A smak? Poezja! Spróbujcie, póki dynia świeżutka

Latosiowydom
PUREE Z DYNI. 168

Postanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia

W kuchni Karmel-itki