Choć halloween już dawno za nami, sezon na dynię wciąż trwa. Warto z tego korzystać - dynia jest dość wszechstronnym warzywem, możemy przygotować ją zarówno na wytrwanie, jak i na słodko. Świetnie nada się do przygotowania zupy, sałatki, surówki czy ciasta. Parę słów więcej a' propos dyni napisałam przy okazji przepisu na halloweenową zupę dyniową . Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania
Z notatnika dietetykacukinią https://6niebokuchnia.blogspot.com/…/jogurtowe-ciasto-cytry… ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Oszukany sernik z greckich jogurtów https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/oszukany-sern… ESMERALDA ZE SMAKIEM – Babka jogurtowa z dynią http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/babka-jogurtowa… CZARNA OD KUCHNI – Ciasto jogurtowe z wiśniami https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/…/ciasto-jogurtowe-z…/ MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Ciasto jogurtowe https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/ciasto-j… LIDIA WESOLOWSKA [FB] – Jogurtowe z borówką amerykańską https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1538857392846169&set=p.1538857392846169&type=3&theater
mojewypiekiinietylkoHej! Czy lubicie muffinki? A z dodatkiem dyni i czekolady? Są wyjątkowe, mięciutkie i tak smaczne, że trzeba je upiec. Z tej porcji upiekłam 12 mniamniuśnych
Tylko pysznieWypatroszyłam swoją ostatnią dynię, a Miśki moje zażyczyły sobie obiad na słodko, więc wykombinowałam racuchy. To chyba widać, że są pyszne, ale jakby co to wyjaśniam
greenscarfTym razem nieco inaczej. Z małą niespodzianką. 10 jesiennych pomysłów na dynię na słodko zebrałem w niewielkiej, ale zgrabnej broszurce, którą możecie pobrać na swój
Mam To Na WidelcuKolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego
Kuchnia w opałachspokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem i posypana mąką na nadzienie: 10 kwiatów cukinii (mogą być też kwiaty dyni) – umytych i wysuszonych świeże listki bazylii – 10 do nadziewania kwiatów i 10 do dekoracji już(...)przez praskę po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i słodkiej papryki pestki dyni do dekoracji Przepis na tartę z boćwiną i kwiatami dyni Masło ucieramy z mąką. Gotowe kruche ciasto wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo
Ugotowane pozamiatanezagniatamy na jednolitą masę dodając stopniowo pozostałą wodę. Formujemy kulkę. Przekładamy do dużej miski, która przykrywamy folia spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, zagniatamy przez kilka chwil, posypujemy pestkami dyni, odkładamy na 30 minut przerywając ściereczką. Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym do 200 stopni. Przekładamy ciasto do ciepłego naczynia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
Lena Gotujeklasyczna gotowana owsianka, ale pieczona owsianka z dodatkiem pure z dyni i cynamonu. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś owsianki w tej formie ale jest to hit. Można ją zapiekać z różnymi dodatkami, z bananami, jabłkiem gruszkami. Owsianka w tej formie jest gęsta i zbita i trochę przypomina ciasto, ja podaję ją zwykle gorącą z piekarnika z zimnym jogurtem. Taka owsianka(...)zmrozić w małych pojemnikach - można ją potem wykorzystywać też do ciast, zup czy sosów. Pieczona owsianka dyniowa z cynamonem Składniki: 1 szklanka pure z dyni ( żeby przygotować pure z dyni należy upiec kawałek dyni w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 50 minut i zblendować) 4 łyżki cukru 2 jajka ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli
Smaczny zeszytSkładniki: 120 g mąki 2 jajka 1/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła 240 g puree z dyni 1 banan 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamomu
czarrna od kuchniMarty znalazłam jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis! Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Żeby zacząć przygotowywać babeczki, potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Mus z dyni i pomarańczy z jeżynowym kisielem to deser, który możemy przygotowywać praktycznie przez cały rok. Kiedy jest sezon na dynie wyszukuję te najsmaczniejsze
Tajemnice Smakudzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się
Słodkie Przyjemnościzapach ciasta z przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami :) ...................................................................................................... Ciacho jest mniamniusie: mięciutkie, wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeden kawałek to stanowczo za mało, idę po kolejny :) Składniki: 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3 jajka(...)kroku dodać ekstrakt waniliowy i puree z dyni. Tak przygotowaną masę dyniową wymieszać z mąką, dodać posiekane orzechy włoskie i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Przez 30 min. piekłam na środkowym poziomie, po 30 min. obniżyłam kratkę o 1 poziom. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie na 15 min., następnie wyjąć
Domowa Cookierenka Agi