ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:88/345)

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie 220

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą

Mała Cukierenka
Orzechowy (bez)sernik... cieciernik? 206

  Sernik z ciecierzycy (cieciernik?) daktyle-masło orzechowe-dynia;  na spodzie daktylowo-orzechowym z malinami Konsystencja wyżej obecnego jeszcze nie do końca taka jak powinna

More food, love and dreams
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 173

pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia(...)waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej

codojedzenia
Placek orzechowy z dynią 278

Posłużył mi za inspirację do stworzenia placka z dyni. I wyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko(...)łyżki wiórek kokosowych ¼ szklanki erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne Szczypta soli 1 jajko Trochę ponad ½ szklanki puree z dyni ½ gorzkiej czekolady Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy Opcjonalnie: bakalie (suszone morele, orzechy itp.)   Przygotowanie: Zaczynamy od zmielenia orzechów i wiórków kokosowych w młynku/malakserze/blenderze. Mielimy aż zostaną drobne kawałeczki orzechów, prawie

Jak gotować i nie zwariować
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 156

bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam! Przepis ze specjalną dedykacją(...)łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody Dodatki: 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue) 400 g ulubionej dyni 120 g orzechów włoskich 120 g rukoli 3 łyżki oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz

Food Square
Mleczne bułki pszenno - żytnie z pestkami dyni. 134

podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy bułki

BaRepas
Bułki pszenno - owsiane z pestkami dyni. 212

podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy bułki

BaRepas
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 168

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie! To ciasto to dla mnie taka nieco słodsza wersja chałki dyniowej. Jest naprawdę pyszne, cudownie pachnie cynamonem i pomarańczami. Dziś rano zjedliśmy połowę na śniadanie ;) Przepis znalazłam na blogu „Tak sobie pichcę(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta soli 0/5 szklanka mleka 3/4 szklanki puree z dyni 30 g roztopionego masła  skórka starta z pomarańczy 7 g drożdży suchych łyżka mleka zagęszczonego do posmarowania ciasta kruszonka: łyżka mąki 3 łyżki cukru trzcinowego łyżka tartych migdałów łyżka wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na kruszonkę

Mienta blog
Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania 154

wody (w tym czubata łyżka kawy, łyżka melasy i do tego ciepła woda) 150 ml wody łyżka pestek dyni Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy. Nie przejmować się, że ciasto jest w plamy(...)się plam w różnych odcieniach. Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch pestkami dyni. Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitury dyniowe według przepisy Marco Ghia 162

jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia na ostro według Nigela Slatera 136

można jakoś wytrzymać… A jak pada to najlepiej spędzać czas w kuchni przy przygotowaniu jakichś rozgrzewających potraw Rozpoczął się już sezon na potrawy z dyni… i można z niej przygotować ciasta, ciasteczka, muffiny i całe mnóstwo innych pysznych potraw, ale ja chciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam

UgotujmyTo.pl
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 196

Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy(...)przesadzić – ogólnie powinna Wam wyjść płaska łyżka po wsypaniu wszystkich przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Nerds Kitchen
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 192

tuż przed wyjazdem, widziałam dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra C. i on sam zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło(...)mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze