ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:86/345)

Wytrawne pierogi z dynią, żurawiną i orzechami 74

dynią, żurawiną i orzechami! A jeśli wolicie słodką wersję, pomińcie w nadzieniu zioła, cebulę oraz czasnek i doprawcie dynię z żurawiną odrobiną cynamonu i miodu - podawajcie ze śmietaną. Niech ten czas będzie wypełniony pysznym dobrem i rozkosznie rozpieszcza nasze wnętrza, wszak nie był to łatwy rok :) Makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami na 30 szt Potrzebujesz: Ciasto 300g mąki(...)smaku 1/3 łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami i makiem. 2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. 3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min. 4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm. 5. Wycinaj koła (np. szklanką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Razowy soda bread z ziarnami, bez drożdży (Soda bread integrale con semi, senza lievito) 117

razow ą  i dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz słonecznika. Smacznego! SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej   30 g pestek dyni 30 g sezamu 30 g pestek słonecznika 7 g sody (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)  1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soli 450 ml mleka (w temperaturze pokojowej) **** INGREDIENTI 500 g di farina integrale(...)łyżeczką soli. M ą k ę  razow ą  mieszamy z sod ą , następnie stopniowo wlewamy mleko z octem  jabłkowym. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pestki dyni, pestki słonecznika oraz sezam i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 5 minut. **** INGREDIENTI In una ciotola mescolate il latte con l'aceto di mele

La grande e la piccola cuoca
Piernik z dyni 88

Piernik dyniowy Ciasto zrobione z warzywa? Nie ma problemu! Piernik z dyni wlatuje u mnie zawsze wraz z nadejściem jesieni. Gdy tylko sklepowe półki zaczynają się uginać od ciężaru tych pomarańczowych wspaniałości, lecę po przyprawę do piernika i zapas mąki. Zapach świeżo upieczonego piernika, w szary, deszczowy, jesienny dzień, to najlepsze co może być. Zazwyczaj polewam gotowy piernik polewą czekoladową(...)dyni… Możesz oczywiście kupić gotowe, lub zrobić je samodzielnie, tak jak ja zrobiłem. Nadmiar puree możesz zamrozić i użyć następnym razem np. do ciast lub do zagęszczenia zupy. Na jakiej mące robię piernik z dyni? U mnie raz jest to jasna mąka orkiszowa, innym razem pszenna pełnoziarnista… Myślę, że każda mąka pszenna, jak i orkiszowa będzie ok. Jakiej

Blendman
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 225

Ależ ten rok zleciał! Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami

Ostra na Słodko
PUREE Z PIECZONEJ DYNI 95

Puree z dyni to podstawa wielu dobrych ciast, deserów, placków czy zup. Można je przygotować na bieżąco i przechowywać do kilku dni w lodówce (jeśli macie bieżący dostęp do dyni), pasteryzować do słoików albo zamrozić w woreczkach.  Zrobienie puree jest bardzo proste, wystarczy tylko dynia, piekarnik i blender ;)  Składniki: * 1 dynia * blaszka * blender Wykonanie: Dynię pokroić na mniejsze

Zrób to smacznie
Pierogi z dynią i mascarpone 166

niewielka cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu łyżeczka miodu pół łyżeczki octu winnego sól do smaku łyżeczka zmielonego pieprzu voatsiperifery Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy by odpoczeło. Puree z dyni mieszamy z mascarpone. Cebulę kroimy w piórka i wraz z rozmarynem szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy(...)łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy do miękkości. Po tym czasie obieramy

Mienta blog
Chlebek dyniowy 93

słodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost ideale na chłodne dni. Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przyjemnie rozgrzewa nasze ciało. Nie zapominajmy o czekoladzie i orzechach, które dają dużo energii! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać składniki(...)robi się to w przypadku muffinek. Jedyne co trzeba wcześniej przygotować to puree z dyni, można zrobić to dzień czy dwa przed planowanym upieczeniem chlebka. Do czasu przygotowania chlebka puree przechowujemy w lodówce. Jak zrobić puree? To proste, dynię należy umyć, wyjąć z niej ziarenka i jeśli tego wymaga obrać ze skóry, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec

SprawdzonaKuchnia.pl
Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 150

też dzisiaj tak szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ( przepis tutaj ). Niecierpliwie czekam aż się upiecze, a w międzyczasie wrzucam przepis, który już Wam wcześniej obiecałam ;) Składniki na dyniową drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką:  forma 24x28 cm 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego(...)całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne

Rozpustne gotowanie
Krem dyniowo-marchewkowy 166

zupie to jest to! Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi   albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny

Grunt to przepis!
Tort dyniowo-śmietanowy 149

już jakiś czas temu zrobiłyśmy go wspólnymi siłami w trójkę, tzn Ja, Mama i Siostra.  Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował.  Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu, warto próbować(...)nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy

Motylkowa Kuchnia
Dyniowe crumble z imbirem i goździkami 83

wytrawnych. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować dyniowe crumble z imbirem i goździkami, czyli przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.  Polecam!    (około 4-5 porcji)   450-500g dyni (po obraniu

Di gotuje
Tofurnik dyniowy 126

Proste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni znalazłam się w tym cieście! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 1 kostka (180g) tofu naturalnego 1/2 szklanki puree z dyni  2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta proszku

Truskawkowa Fiesta
Chleb dyniowy 125

łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a potem w razie potrzeby dolewać w czasie wyrabiania(...)Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią (żeby je odpowietrzyć) i formujemy dwa bochenki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami dyni i wciskamy je lekko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego 102

gruszkę. Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam. Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa. Sałatka z poniższego przepisu jest do zrobienia w pięć minut jeśli macie wcześniej upieczoną dynię. Zachęcam was do pieczenia i mrożenia dyni(...)pokroiłam ją na mniejsze kawałki, ułożyłam na blasze do pieczenia i zapiekałam w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu aż była miękka. Część dyni wykorzystałam do sałatki, pozostałą część zamroziłam. Będzie jak znalazł na zupę, ciasto czy sos. Kupiłam gotowy mix sałat. Zachęcałabym was do zrobienia tego samego Czarnego pieprzu użyjcie według uznania. Ja uwielbiam świeżo mielony pieprz czarny

mecooks
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 72

mojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić

moj przepis na