stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem. Składniki na 10 sztuk: Na ciasto: 320g mąki pszennej pełnoziarnistej 190g puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej(...)wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść i poczekaj aż ostygnie, ale nadal będzie płynne. Mąkę wsyp do miski, dodaj aromat waniliowy, cukier i puree z dyni, wlej rozpuszczone masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
Fabryka pomysłówżelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła i czekoladę, do powstałej masy dodajemy dwie łyżeczki herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą masę. Łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodajemy powoli mąkę. Ciasto ma być gęste(...)rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Do masy dodajemy agar lub rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy na lekko przestudzone ciasto. Posypujemy pudrem z dyni i pistacji. Odstawiamy na noc do lodówki
ladykitchenwersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje sernikowi piękny kolor. Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy(...)Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut
Ugotowane pozamiatanemożna z nich upichcić i co dobrego niosą dla naszego organizmu. Dzisiejszy post będzie o królowej jesieni, czyli dynia w roli głównej! Dynia – mistrzyni dopasowania! Z dyni można zrobić wszystko! Ciasto, gulasz , zup ę, koktajl, frytki i wiele innych. To od nas zależy jak podejdziemy do tego warzywa i co z niego wyczarujemy dodając najrozmaitsze przyprawy. Oprócz tego
Cookery.plPuree z dyni na dwa sposoby Puree z dyni ma bardzo szerokie zastosowanie. Mus z dyni można wykorzystywać zarówno do ciast, muffinek, zup, placuszków i wielu, wielu innych dań. Przygotowanie puree z dyni pozwala zamknąć w słoiczku jesień, dzięki czemu smakiem dyni możemy cieszyć się przez cały rok. W poniższym poradniku przedstawię dwa sposoby przygotowania... Tryb czytania Artykuł Puree
kurkanielotka.plchleb tuż po wystudzeniu można pokroić w kromki i zamrozić. Ja nie zdążyłam bo został zjedzony w ciągu 3 dni :) Suszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem(...)miski połączone mąki: 600g orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie 35 minut. Etap II 1. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
Leśny ZakątekPrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać
Czerwień i błękitpuree i zamrażam. Wykorzystuję je do zup, deserów, najczęściej jednak do ciast. Przygotowanie domowego puree nie nastręcza żadnych kłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać Składniki: Tym razem potrzebna nam jest tylko dynia. Moja dynia ważyła 1200 g * Wykonanie: Dynię umyłam, przekroiłam i wydrążyłam(...)wykorzystać do jakiegoś deseru, więc dobrze przełożyć do szklanego słoiczka i zostawić w lodówce na 2-4 dni Można też zamrozić w woreczkach. Jeśli chcecie upiec pyszne ciasto z dodatkiem puree z dyni, to zachęcam Was do skorzystania z tak prostego przepisu, że każdy sobie z nim poradzi. A więc do dzieła. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u KrysiKrzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g wody, • 15g soli, • Mąka do podsypania. W misce łączymy
Leśny ZakątekPomysł na to ciasto zrodził się przypadkiem. Robiąc z mamą ogórki na zimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy(...)kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem: 1,4 kg dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru
Fabryka pomysłówdodatkiem dyni. Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze(...)oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1kg obranej i wydrążonej dyni, 800g półtłustego twarogu, 5 jajek, 250g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny. Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić
Z miłości do słodkościkryształki soli to po prostu "kropka nad i", nie jedna. Nadzienie dyniowe wymyśliłam sama - do pure z pieczonej dyni dodałam kumin, szczyptę soli, pieprz i siekane pistacje. Powstało coś naprawdę pysznego. I ważna sprawa! Nie zmniejszajcie proporcji ciasta do połowy, jak ja to zrobiłam - 8 precli zniknęło szybciej niż jedna melodia w rytmie twista;) Nie bójcie się(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować nadzienie. Pure z upieczonej wcześniej dyni wymieszać z przyprawami. W razie potrzeby doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat kuchenny i podzielić na 12 porcji. Każdą rozwałkować tak, by uzyskać podłużny dość wąski kawałek ciasta. Na środek nałożyć
KUCHARNIAbyło zbyt wysokiej cyfry ;-))). Dzisiejsza propozycja to taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka(...)Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego masła, konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo maliny. Następnie zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto
SMYKWKUCHNIdołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na dolną półkę do piekarnika na nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę z amarantusa, powoli mieszamy łyżką(...)najmniej naruszyć strukturę ubitych jajek. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek (do 3/4 wysokości, ponieważ trochę wyrosną). Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 15 minut. Musicie się tak zorganizować by muffinki były gotowe przed lub na równo z dynią, chodzi o to by nie otwierać piekarnika podczas ich pieczenia. Babeczki wyciągamy z foremek i zostawiamy do przestudzenia. Dyni
Szkrab Je Samdość niską kaloryczność ciasta. Ciasto smakuje bardzo dobrze i aż trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść kolejnego kawałka, zwłaszcza, że jeden to tylko 100-130 kalorii. Swoje brownie upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm i taka będzie optymalna, jeśli chcecie powtórzyć przepis. A zapewniam Was, że warto! Brownie dyniowe Składniki: 280g gęstego purée z dyni (u mnie z dyni hokkaido(...)wody 75g masła 30g kakao 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: - do wykonania brownie można wykorzystać dowolne gęste purée z dyni; jeśli otrzymane przez Was purée jest zbyt wodniste, należy je odsączyć na sitku lub przez gazę - daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko - masło roztopić
Smakołyki Bereniki