ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:73/345)

Drożdżowy dyniol 131

nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę(...)Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić

Karczma Honorietty
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 148

sezonem na dynie? Jakoś nie potrafią mi się znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI         CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU             Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody(...)cytryny garść jagód goji Przygotowanie: Przyprawy, sodę oraz mąki wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego

PaleoLife
Pierożki z dynią hokkaido 130

ciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka

Gotowanie jest łatwe
Brownie z dynią 63

Mocno czekoladowe, mocno wilgotne, pyszne, takie właśnie jest brownie z dynią. Do brownie będziecie potrzebować musu z dyni. A jak go zrobić, możecie zobaczyć tutaj Jeśli kochacie czekoladę, to brownie z dynią jest idealną propozycją Składniki: 250 g musu dyniowego 2 ciemne czekolady 100 g masła 3 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 czubate łyżki(...)dodaję razem z orzechami do ciasta, delikatnie mieszam. Brownie wykładam na blaszkę (30 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-18 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia, kroję w kostkę i brownie z dynią gotowe. Smacznego Artykuł Brownie z dynią pochodzi

Słodki sentyment
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 221

pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego pora 12  plastrów szynki parmeńskiej 24 pomidorki koktajlowe 200 g sera mozzarella 100 g startego sera morskiego solidna garść rukoli(...)posypać solą i udusić prawie do miękkości.  Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki

Gosia gotuje
Drożdżowy placek z dynią 133

się ubiły Po zdjęciu miski z łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni(...)przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić

Proste Potrawy
Łatwe ciasto z dynią i jabłkiem 155

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej(...)misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut

My Culinary Art
Ciasto twarogowo-dyniowe z jabłkami 116

Dynia często nazywana jest królową jesieni. O tej porze roku nie mogło więc zabraknąć przepisu z jej dodatkiem. Ciasto, które ostatnio zrobiłam jest w połowie dyniowe i sernikowe, a po środku mamy jeszcze warstwę z jabłek. Dynia jest zazwyczaj dosyć neutralna w smaku, w związku z tym mało wyczuwalna, ale za to nadaje ładnego koloru, a w tym przypadku także

Arabeska waniliowa
Chleb cebulowy 87

kuchennym. 2 Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez około 10 min. 3 Wkładamy wyrobione ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. 4 Wierzch ciasta posypujemy ziarnem np. dyni. Robimy to dlatego, ponieważ cebula może znależć sie na wierzchu i może sie przypalić w trakcie pieczenia. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kopytka dyniowe 80

smaczne potrawy. Co zrobić z dyni? Dynia ma mnóstwo ciekawych zastosowań w kuchni. Poza kopytkami, można zrobić z niech chociażby gulasz lub przepyszne placuszki, podobne do tych z cukinii. Dynia może stać się również bardzo ciekawym dodatkiem do makaronu no i oczywiście będzie też świetnym materiałem na zupę. Poza miąższem, warto wykorzystywać także pestki dyni, które są nie tylko smaczne(...)Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu

okolicepalnika.pl
Kopytka dyniowe 82

smaczne potrawy. Co zrobić z dyni? Dynia ma mnóstwo ciekawych zastosowań w kuchni. Poza kopytkami, można zrobić z niech chociażby gulasz lub przepyszne placuszki, podobne do tych z cukinii. Dynia może stać się również bardzo ciekawym dodatkiem do makaronu no i oczywiście będzie też świetnym materiałem na zupę. Poza miąższem, warto wykorzystywać także pestki dyni, które są nie tylko smaczne(...)Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu

okolicepalnika.pl
Leśny mech 382

Jestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto  jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając

Kolizje Smaków
Pierogi z dynią 175

lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu to dynia teraz króluje na bazarach. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 250 g puree z dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego(...)masełko. Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy  na gładko. Puree z dyni mieszamy z twarogiem, cukrem i ugniatamy widelcem na gładko. Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić

O kuchni z uczuciem
Babka dyniowa z orzechami laskowymi 106

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe lub wiewiórkę będziecie zachwyceni!  Jest delikatnie cynamonowe, wilgotne, z chrupiącymi orzechami laskowymi. Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto typu „ wymieszaj i upiecz”. Świetne do przygotowania z dziećmi.   Składniki: (na formę keksówkę) 4 jajka M 200 g cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego pół szklanki oleju pół szklanki kefiru 350 g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody(...)sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy laskowe (w całości lub lekko posiekane wg gustu). Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut

Pyry na Gaz
Dyniowe racuchy 157

chętnie wgryzę zęby. Nie wiem czy to zasługa dodatku dyni czy posypki cukrowo-cynamonowej czy jednak połączenie tych dwóch sprawiło, że te racuchy były obłędnie pyszne. Mięciutkie, smakowały jak pączki, zniknęły z talerzy w sekundę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na około 12 małych racuchów): pół szklanki purée z dyni 15g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka łyżka cukru 100g(...)międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Po upływie 10 minut wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki i mieszamy łyżką do utworzenia gęstej, ciągnącej masy. Do ciasta dodajemy purée z dyni oraz jajko i dalej łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.   Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżkę do nabierania ciasta wkładamy na sekundę

Smaczna Strona