ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:79/345)

Babka dyniowo-czekoladowa 141

następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem. Oryginalnie, pieczone w foremce z kominkiem, powinno mieć w środku okrągłą kropkę czekoladową. Ja jednak mam w swojej magicznej(...)jajka 400g startej lub ugotowanej dyni 50g czekolady gorzkiej W jednej misce wymieszać suche składniki, mąkę i przyprawy, w drugiej utrzeć masło, dodać po trochu cukier, wbić po jednym jajka, a następnie w trzech turach dodać suche składniki na przemian z masą dyniową. Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 146

Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni :) 129

chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.  Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika.  Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.  Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić

Kulinarne przygody
Muffiny dyniowe z serem 143

można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia

mecooks
Muffiny dyniowe z serem 181

można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia

mecooks
Dyniowy sernik na zimno 97

ciasta. Są takie zdjęcia, które robi się z przyjemnością i od pierwszego ustawienia wiemy, że efekt będzie zadowalający, a zdjęcie będzie oddawało apetyczność dania. To dzisiejsze do takich należy, więc mamy nadzieję, że narobi Wam apetytu i skorzystacie z przepisu. Udostępnij Składniki na dyniowy sernik na zimno Masa serowo-dyniowa: 500 g sera z wiaderka 300 g puree z dyni

niecodziennikpary
Dynia piżmowa w stylu curry 128

które do niego są potrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad robiłam potrawę z dyni w stylu curry. Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Dynia w połączeniu z papryczką chili komponuje się bardzo fajnie. Ja użyłam jednak jej małą ilość, gdyż

mecooks
Placuszki dyniowe 136

Jeśli jesteście takimi łasuchami dyniowymi jak ja, z pewnością nie pogardzicie placuszkami dyniowymi. Mnie najbardziej smakują na słodko posypane cukrem pudrem . Składniki 70 dag miąższu dyni 20 dag mąki (lub więcej, ciasto musi być gęste) 2 jajka szczypta soli Sposób Miąższ dyni pokroić w kosteczkę, obsmażyć na patelce, tak aby kostka się rozleciała. Zmiksować z jajkami, mąką oraz solą. Placuszki

Kuchenne aromaty
Sernik dyniowo-kajmakowy 148

    Już chyba nie raz wspominałam, że obok sernika obojętnie nie przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam

kolorowotorcikowo
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 152

Wszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość

pieprzny smaczek
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą 155

takie smakowite cudeńko. Musiałam je od razu zrobić… :)! A że prawie zawsze jakąś dynią dysponuję – w UK dynia butternut czyli piżmowa jest w sprzedaży cały rok… – to od razu zabrałam się za wykonanie tej focacci. Ciasto wyszło aksamitne a dodatek karmelizowanej cebuli zwala z nóg… Jestem przekonana, że ta focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni(...)ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia. 2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne to można dodać więcej mąki. Przykryć czystą ściereczką i zostawić

UgotujmyTo.pl
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 201

podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła

Truskawkowa Fiesta
Najlepszy sernik dyniowy 105

orzechów włoskich 1/4 łyżeczki cynamonu Masa serowa:  1 kg mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka; nie powinien być rzadki!)  4 jajka 400g puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik ) 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol) 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu Wierzch:  około 100g masy krówkowej/kremu toffi Przygotować spód. Pokruszone(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem

Di gotuje
Chleb żytni z marchewką i pestkami dyni 123

zaczynu dodałem inny sok, pasteryzowany marchwiowo/jabłkowy, tym razem ostrożniej, pół na pół z wodą. Zaczyn fermentował bezproblemowo, to do ciasta dodałem już sam sok. Dałem też do ciasta trochę startej drobno marchewki i uprażone pestki dyni które się fajnie z tym smakiem komponują. Zaczyn: 30 g zakwas żytni 75 g woda ciepła 75 g sok marchwiowo/jabłkowy 50/50(...)marchwiowo/jabłkowy 50/50 7 g sól 300 g mąka żytnia typ 720 wyrobić do połączenia składników potem dodać: 50 g pestki dyni (uprażone i namoczone) 50 g drobno starta marchewka Wymieszać aby równomiernie rozprowadzić w cieście. Zostawić na 1 godzinę do fermentacji w cieple temp ok. 30°C. Przełożyć do foremki 11x 30 cm i zostawić do wyrośnięcia prawie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 219

drożdży suszonych instant dodatkowo dodałam: po 1 garści pestek z dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego Przygotowanie Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc). Następnie dodać (rano) pozostałe składniki i wyrobić ciasto (mikserem, ciasto jest luźne). Odstawić je pod przykryciem do podwojenia objętości (wg książki(...)przepisu). Instrukcja jak składać ciasto znajduje się pod linkiem YouTube.  Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania