ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym roku pokusiłam się o przygotowanie ciasta - bez glutenu i bez lak tozy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Składniki (forma o średnicy 16 cm) - pół szklanki startej dyni - 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie zależy nam by nie było glutenu można użyć orkiszowej lub zwykłej(...)łyżeczka cynamonu - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie) Wykonanie Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy
Health-Fit-LifeZatem podsumowując, mogę powiedzieć, że to ciasto może Was pozytywnie zaskoczyć Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka roślinnego 1 marchewka (około 100-120 g) duża garść żurawiny duża garść pestek dyni Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito razem(...)cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy olej i mleko i całość dokładnie mieszamy dużą łyżką. Ciasto będzie gęste i raczej “twarde” – takie ma być! Dodajemy startą marchewkę, żurawinę i pestki dyni i staramy się równomiernie rozprowadzić bakalie. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około
Lamarida.plgoździków* 1/4 łyżeczki galki muszkatałowej* 4 łyżki puree z dyni * można w zamian dodać około 1,5 łyżeczki przyprawy do dyni ( pumpkin pie spice ) Masa: 400 g serka śmietankowego 100 białej czekolady 100 g migdałów (dałam migdaly w czekoladzie) Ciasto: Jajka ubić z cukrem; masa powinna podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę
My simple kitchenMlekovita 500 g mąki 150 ml oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego 2 starte jabłka 2 garście pestek dyni, słonecznika i orzechów szczypta cynamonu czekolada pokruszona do posypania ciasta Poniedziałek: Zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać bez mieszania 250 g cukru. Zostawić pod przykrytą ściereczką. Wtorek: Wlać 250 ml letniego mleka Wydojone(...)Zamieszać ciasto drewnianą łyżką. Podzielić go na 4 równe części. 3 rozdać znajomym. Niedziela: Do pozostałej Tobie jednej części ciasta dodać 250 g mąki, olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać pestki dyni, słonecznika, orzechy, cynamon oraz starte jabłka. Wymieszać. Przełożyć do formy, wierzch posypać czekoladą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez
Kuchnia w oparachrozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie(...)zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję – to danie pełne zdrowych węglowodanów. Składniki na 2 – 3 porcje
Even Better FoodWszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam(...)dołu na blasze i pieczcie do momentu, aż stanie się miękka (30 min-1 godz). Z upieczonej dyni łyżeczką wyciągnijcie miąższ, zmiksujcie na gładkie puree. Wszystkie składniki wymieszajcie w misce na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, łyżką nakładajcie porcje ciasta, smażcie na złoto z obu stron. Odsączcie z tłuszczu na papierowym ręczniku, podawajcie z cukrem pudrem, śmietaną, owocami
OliveandThymezauważa się uciekających stron. źródło: http://www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego(...)dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz dynię (do przygotowania masy nie potrzeba używać miksera). Odlej 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej części wmieszaj żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni
Moja Mama GotujeNiedługo Halloween. Więc muszą być jakieś straszliwe wypieki :) Dzisiaj zaproponuję pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki - imitujące zawinięte bandażami mumie. Nadzienie z dyni i jabłek z delikatnym cynamonowym aromatem, doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym, a jego zapach podczas pieczenia wypełnia w cudowny sposób, cały dom. Drożdżówki są na tyle uniwersalne, że poza sezonem Halloween - wystarczy pominąć ozdabianie ich oczkami i mamy(...)masła 200 g dyni 4 jabłka (szara reneta) 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka cukier wymieszany z cynamonem 8 par gotowych oczek dekoracyjnych Jabłka i dynię obrać i pokroić na drobną kostkę (około 1x1 cm). W głębokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła i wrzucić do niej jabłka z dynią. Chwilę smażyć na średnim
Świat Ciastatakim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania chleba z garnka potrzebujemy dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych elementów, które mogłyby się stopić!) lub zwykłego większego, wysokiego(...)rozkruszamy do miski i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Mieszamy, kiedy się rozpuszczą dodajemy pozostałe skladniki. Mieszamy (ja robiłam to przy użyciu haka i miksera) do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na cała noc. Następnego dnia posypujemy blat mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Jeśli dysponujemy koszykiem do chleba to posypujemy
Walijskie PichceniePieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem. Pieczona dynia Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej Oliwa do skropienia Sól Masło szałowiowe listki szałwii 3 łyżki masła Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę
Gotujemy i jemypotem wodę i miksuj dalej aż do uzyskania jednorodnego ciasta, które powinno zbić się w kulę. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej wody. Wyjmij ciasto i zawiń w folię aluminiową. Ugniataj przez ok. 5 minut, po czym odłóż w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut. Następnie umieść ciasto w lodówce na ok. 45 minut. Farsz Cebulkę drobno pokrój(...)przesmaż na oliwie aż się zeszkli. Dodaj startą dynię i mieszając dalej duś całość przez kilka minut. Dopraw do smaku. Gdy cebula i dynia będą miękkie odstaw z ognia i ostudź. Dodaj starty parmezan oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Farsz podziel na 10 porcji i z każdej z nich
Modern Cave GirlWielki powrót do okarnika oraz dyni! Podczas opróżniania zamrażarki okazało się, że mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy(...)syrop ryżowy. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi i zagnieść tworząc ciato. 4. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem. SERNIK Z OKARY 5. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z kokosową śmietanką i puree z dyni. 6. Dodać pastę orzechową, sól i ksylitol. Znów zblendować do połączenia składników bez grudek. 7. Do całości dodać skrobie i mąkę
Candy PandasZaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje(...)ciasta formując nasze placuszki. Smażymy na małym ogniu żeby ciasto zdążyło wyrosnąć i się upiec. Kiedy smażąc pojawia się małe dziurki nasz placuszek obracamy na drugą stronę i jeszcze chwile smażymy. Placuszki przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym syropem z pomarańczami. Uwaga: - pure możecie zrobić z wcześniej przygotowanej karmelizowanej dyni ( tutaj przepis), którą należy zblendować - możemy również przygotować od podstaw
Kuchenne Wariacjeprzez około 25-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka ( widelec będzie bez oporu wchodził w miąższ ). UWAGA : Podany czas pieczenia dyni jest orientacyjny; jego długość zależy od rodzaju użytej dyni i od wielkości kawałków. Należy po prostu kontrolować ten proces, sprawdzając co jakiś czas stopień miękkości. Upieczoną dynię odłożyć do wystudzenia, następnie zdjąć skórkę i zmiksować(...)zamrozić i wykorzystać w przyszłości do innych przepisów ( dla ułatwienia polecam podzielić puree na mniejsze porcje ). Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
Opowieści z piekarnika