ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:114/345)

Puree z dyni 142

Dynia - królowa jesiennego stołu. Uniwersalne warzywo, z którego przygotujemy ciasto, zupę, kluski, placki  ... Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;) Składniki: dynia Hokkaido, Przygotowanie: Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego

Lena Gotuje
Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 134

bardzo smaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać(...)Bryndzę i dynię rozgnieść widelcem i mieszać do połączenia. Natkę pietruszki i listki selera rozdrobnić. Dodać do sera z dynią.  Do farszu dodać zeszkloną cebulę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe ciasteczka z cynamonem. 86

mieszamy razem z cynamonem w małej miseczce Ciasteczka – wykonanie: Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. W misie miksera ubijamy masło z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz sól oraz zblendowaną dynię i żółtko. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny (powinno

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 164

Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy(...)pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej

Leśny Zakątek
Pancakes dyniowe 92

Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij(...)wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek. Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć

niecodziennikpary
Tarta z dynią na orzechowym spodzie 55

Miałam nadmiar orzechów włoskich, sporo dyni zamroziłam ostatnim razem, trzeba było to jakoś spożytkować. Tarta z dynią na orzechowym spodzie upiekła się bardzo fajnie, z dodatkiem łyżeczki ubitej śmietany, smakowała jeszcze lepiej. Cynamon i dynia bardzo do siebie pasują. Z orzechowego spodu będę korzystała częściej. Naprawdę powstało bardzo ciekawe połączenie smaków.  Składniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki(...)gałki muszkatołowej wyrabiamy ciasto, wkładamy je w folii do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. Purée zrobiłam z mrożonej dyni, gotując ją w niewielkiej ilości wody

Kardamonovy
SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 135

takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda?  Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone na pył płatki), 3/4 szklanki mąki gryczanej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron z pieczoną dynią z nutą ostrości 149

mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego. Pieczona dynia: Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze

Moniki Smakołyki
Chleb pytlowy na zakwasie 136

wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie : Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą(...)masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).  Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę

Proste Potrawy
50 przepisów na wrzesień 203

orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo(...)chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej

Moja smaczna kuchnia
szybciutki chlebek bezglutenowy 229

łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości

Gar Zdrowia
Bigos z indykiem i dynią 163

jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób

Ze smakiem i z pasją
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 207

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie wgniatamy sól w ciasto, wstępnie mieszamy wykonując kilka

Przepisy na domowy ser i chleb
Wegański chleb bez mąki. 83

kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka nasion słonecznika – ½ szklanki pestek dyni – 1 ½ szklanki płatków owsianych – ½ szklanki orzechów włoskich – 10 łyżek siemienia lnianego mielonego – 1 szklanka siemienia lnianego – 1/3 szklanki sezamu – 2 łyżeczki soli – 1 łyżka syropu(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami owsianymi . Jest to chleb , który idealnie nadaje

Zdrowy Styl Joanny
Trójkolorowy pszenny chlebek 104

olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty które w dowolnej kolejności nałożyć na siebie. Zawinąć je tak aby powstała rolada. Podłużną foremkę

Kolorowa kuchnia Elki