ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:110/345)

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 245

Córcia.Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm.Składniki:- 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane)- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g)- 20g drożdży- 3 łyżki oliwy- 650ml ciepłej wodyDrożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody(...)najlepiej użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić i wysypać mąką lub otrębami gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy.Wierzch ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać.Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe

Smaczne Zdrowe
Bułeczki pszenne 135

ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę(...)dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec

Pink Envelope
Puree (mus) z dyni 152

Puree z dyni przygotowujemy przeważnie wtedy, kiedy mamy ochotę upiec ciasto na jej bazie (tak było w moim przypadku :)). Jednak możemy wykorzystać go także do wytrawnych dań, chociażby, jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia Puree z dyni można także mrozić, aby w środku zimy sięgnąć po ten smak. Kawałek dyni (zwyczajnej) umyłam i osuszyłam ręcznikiem

Kuchnia Bazylii
Domowe bułki 133

ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę(...)dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec

pink envelope
Chlebki drwala 189

Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna(...)kratce. Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego

moj przepis na
Puree z dyni 175

się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki i ułożyć

kuchnia doski
Sernik z dynią i mascarpone 178

Sernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka puree z dyni budyń waniliowy 1,2 łyżeczki cynamonu Polewa: 50 gram serka mascarpone  3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Mus dyniowo gruszkowy z kardamonem – delikatny, pyszny i lekkostrawny 102

Aksamitny mus z dyni i gruszek wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych “Jarzynovy ferment” w Łowyniu pierwsze śniadanie

Tajemnice Smaku
Dyniowa owsianka z jabłkiem 119

miąższem. Uwielbiam dynię za jej szerokie zastosowanie w kuchni, można z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rzeczy - od najprostszej owsianki, po dyniowe kopytka, placuszki czy ciasta. Wy też korzystajcie z sezonu i lećcie po dynię!  SKŁADNIKI/ 2 PORCJE: jedna miseczka owsianki (bez dodatków) dostarcza średnio: 388 kalorii / 13 g białka / 14 g tłuszczu / 54 g węglowodanów / 7 g błonnika płatki

Kuchnia Ellie
Puree z dyni 174

Dynia - królowa jesiennego stołu. Uniwersalne warzywo, z którego przygotujemy ciasto, zupę, kluski, placki  ... Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;) Składniki: dynia Hokkaido, Przygotowanie: Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego

Lena Gotuje
Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 158

bardzo smaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać(...)Bryndzę i dynię rozgnieść widelcem i mieszać do połączenia. Natkę pietruszki i listki selera rozdrobnić. Dodać do sera z dynią.  Do farszu dodać zeszkloną cebulę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe ciasteczka z cynamonem. 118

mieszamy razem z cynamonem w małej miseczce Ciasteczka – wykonanie: Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. W misie miksera ubijamy masło z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz sól oraz zblendowaną dynię i żółtko. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny (powinno

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 191

Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy(...)pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej

Leśny Zakątek
Pancakes dyniowe 122

Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij(...)wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek. Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć

niecodziennikpary
Tarta z dynią na orzechowym spodzie 74

Miałam nadmiar orzechów włoskich, sporo dyni zamroziłam ostatnim razem, trzeba było to jakoś spożytkować. Tarta z dynią na orzechowym spodzie upiekła się bardzo fajnie, z dodatkiem łyżeczki ubitej śmietany, smakowała jeszcze lepiej. Cynamon i dynia bardzo do siebie pasują. Z orzechowego spodu będę korzystała częściej. Naprawdę powstało bardzo ciekawe połączenie smaków.  Składniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki(...)gałki muszkatołowej wyrabiamy ciasto, wkładamy je w folii do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. Purée zrobiłam z mrożonej dyni, gotując ją w niewielkiej ilości wody

Kardamonovy