ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:134/345)

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 127

szpinaku  ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku. Ciasto: Proponuję pomieszać mąki, 100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej.  7g drożdzy(...)zachowując odstępy. Górę pierogów smarujemy białkiem żeby się pięknie zarumieniły. Na wierzch można położyć kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Najlepsze ciasto na pieczone pierogi pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 172

Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. Pestki dyni sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 164

zastosowań czynią z niej ze wszech miar pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 143

świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem(...)pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu dyniowe 167

zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki: 300 ml śmietany

Bon appetit mon amie
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 96

końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami(...)Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy mąka do podsypania Wykonanie Purée z dyni Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu

Tajemnice Smaku
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 153

ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda

Kraina Miodem Płynąca
Przepisy na babki. Odkryj babki kokosowe, jabłkowe i karmelowe! 85

tradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna, o świeżym aromacie cytryn świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej kawy(...)czerwonym winem. Czerwone wytrawne wino dodajemy wówczas nie tylko do ciasta, ale także do polewy. Co więcej, do ciasta wykorzystujemy również kakao i gorzką czekoladę dzięki czemu smak babki jest jeszcze bardziej wyjątkowy! Warto pamiętać, że do babek można także dodawać np. mak z konfiturą pomarańczową oraz dynię z matchą. Pierwsza z nich ma wyrazisty smak dzięki pomarańczy. Druga zaskakuje

Żyję by jeść
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 139

roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia(...)wymieszaj z solą. Dodaj masło pokrojone w kostkę, masło musi być dość miękkie i wlej wodę. Ugniataj ciasto, aż powstanie jedna kula. Schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty ciastem, dokładnie upychając je w każde miejsce w formie. Włóż papier do pieczenia w środek formy i wsyp

RafalCook
Ciasto śmietanowo jabłkowe 171

chyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki

KasiaiKrzysiu.pl
Placki dyniowo-ziemniaczane 141

użyć dyni w sezonie lub mrożonej.  Placuszki dyniowe Składniki:  3 większe ziemniaki  ok. 1/2 kg dyni   1 duża cebula  1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku  olej do smażenia     pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie

Aromatyczne Podróże
Dyniowa tarta 154

tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 127

składników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO:  - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki(...)rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem

SMYKWKUCHNI
Pszenne bułeczki z ziarnami 163

mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy Plenus Przygotowanie: zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól(...)wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania