zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki: 300 ml śmietany
Bon appetit mon amiekońcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami(...)Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy mąka do podsypania Wykonanie Purée z dyni Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu
Tajemnice Smakuciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda
Kraina Miodem Płynącatradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna, o świeżym aromacie cytryn świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej kawy(...)czerwonym winem. Czerwone wytrawne wino dodajemy wówczas nie tylko do ciasta, ale także do polewy. Co więcej, do ciasta wykorzystujemy również kakao i gorzką czekoladę dzięki czemu smak babki jest jeszcze bardziej wyjątkowy! Warto pamiętać, że do babek można także dodawać np. mak z konfiturą pomarańczową oraz dynię z matchą. Pierwsza z nich ma wyrazisty smak dzięki pomarańczy. Druga zaskakuje
Żyję by jeśćroztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia(...)wymieszaj z solą. Dodaj masło pokrojone w kostkę, masło musi być dość miękkie i wlej wodę. Ugniataj ciasto, aż powstanie jedna kula. Schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty ciastem, dokładnie upychając je w każde miejsce w formie. Włóż papier do pieczenia w środek formy i wsyp
RafalCookchyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki
KasiaiKrzysiu.plużyć dyni w sezonie lub mrożonej. Placuszki dyniowe Składniki: 3 większe ziemniaki ok. 1/2 kg dyni 1 duża cebula 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie
Aromatyczne Podróżeorzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie
Nastoletnie Wypiekanietyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki
Kucharzycaskładników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki(...)rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem
SMYKWKUCHNImąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy Plenus Przygotowanie: zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól(...)wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop
Kuchnia Danusibułeczek) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 12 łyżek ciepłej wody 6 łyżek mąki pszennej Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki żytniej typ 720 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 80 g pestek dyni 2 łyżki masła, stopionego 240 g letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki pestek dyni do posypania(...)będzie tak sprężyste, jak w przypadku pieczywa pszennego, ale nie powinno zbytnio kleić się do rąk. Dlatego też polecam wyrabiać ciasto mikserem, a nie dłońmi :) Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć tylko ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko zagnieść rękami i rozwałkować na prostokąt o grubości
Nastoletnie Wypiekaniedużo czasu. Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :) Składniki : 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 220 g cukru 495 g puree dyniowego* 2 jajka 145 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 75 g rodzynek- opcjonalnie *Jak zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni(...)koniec dorzucić rodzynki. Piec przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. przepis stąd piekłam w prodiżu- 24 cm średnicy z kominem. Ciasto polałam gotową polewą czekoladową i lukrem. Może udać się również z pasteryzowaną, utartą dynią ze słoiczka
Proste Potrawyłyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy(...)przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWA