mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu oraz(...)gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno-pomarańczowych. Bataty na gnocchi najlepiej jest upiec – pozbawiamy je w ten sposób większej ilości wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej do wykonania ciasta. Bulwy dokładnie myjemy, kroimy na połowy a następnie na ćwiartki. Bardzo duże bulwy (jeden batat może ważyć nawet kilogram!) warto pokroić drobniej – upieką się zdecydowanie szybciej. Wykładamy słodkie ziemniaki na blaszkę
Karo in the KitchenSkładniki: 1 l mleka 500 gram ugotowanej przetartej dyni 1-2 łyżki miodu cynamon cukier waniliowy 1 łyżka masła ponadto 1 jajko mąka - tyle aby ciasto było gęste odrobina mleka sól Wykonanie: W garnku gotujemy mleko razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz
kgwjanczewocukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki) W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól
Simply Foodbiałka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki tartej Warstwa serowa: 1kg białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestu dzone wlewamy do ciastek i dokła dnie mieszamy. Wypełniamy(...)drobina soli ubijamy na samym końcu po wyrobieniu sera. Ser wkła damy do miski, miksujemy z cukrem, po czym do dajemy po je dnym jajku. Na koniec wsypujemy bu dyń oraz zapach. Białka ubite do maku delikatnie szpatułką mieszamy. Na korzenny spó d wykła damy masę makową. Na samą górę wylewamy masę serową. Pieczemy w 160 stopniach przez 80 minut
ChilliJemyKocham rabarbar. Pisałam to już wielokrotnie, i nie zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużego wkładu pracy w ich przygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód. Placuszki bananowe z dynią są słodkie od banana i nie trzeba dodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka i dobrze wiąże ciasto na placki. W składnikach jest wymienione jajko, ale dodać je tylko wtedy, gdy ciasto będzie zbyt gęste. W placuszkach zamiast(...)smażenia Jak zrobić placuszki bananowe z dynią? Banany rozgnieść widelcem, dodać purée z dyni, mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce, powinny zostawać ślady
Gotuj w domuciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu(...)dodając stopniowo słodką śmietankę i ewentualnie cukier, by złamać gorzki smak. Wymieszać na gładki krem, dodając olej (dla połysku), posmarować wierzch ciasta. Dowolnie udekorować - na przykład złotymi perełkami i cukrem pudrem. Kroić schłodzone. * Aby uzyskać puree z dyni należy niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Czerwień i błękitMożna powiedzieć, że jest ciasto, które każdemu się uda, a smakuje rewelacyjnie. Mało pracy, wyśmienity efekt. Ciasto doskonałe na jesień. Składniki: 200 g masła, 2 szkl. mąki, 3 jajka, ¾ szkl. cukru, 200 g purre z dyni, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki cynamonu, 2 jabłka Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 20x26 cm wykładamy pergaminem. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem(...)następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Dodajemy purre z dyni a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 55 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
słodki bratekrazem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka(...)następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach. Ciastka piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujeUwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów. Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. Polecam nie tylko miłośnikom kawy :) 1,3 szkl wody 1 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl puree z dyni
Smakołyki Asijest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię. Wszystko mieszam. Smażę na patelni na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam również na: RACUSZKI DROŻDŻOWE
potrawyregionalneprzepis na osłodzenie końcówki lata, a nawet początków jesieni. Właśnie tak kojarzy mi się sierpień – słodkie śliwki, pierwsze dynie, lekka melancholia i zmieniające się światło. Jeśli tak jak ja uwielbiasz śliwki – to jest przepis właśnie dla Ciebie! Odwrócone ciasta mają to do siebie, że są zawsze […] Artykuł Odwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Thermomania
Thermomaniasody oczyszczonej - szczypta soli - szczypta cynamonu - 3 szklanki mąki - dynia ok. 800 g W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie dynię. Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy
Kuchenne Wariacjeinformacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą metodę, polecam, bo ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki(...)cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną
6nieboszklanki mąki + 3 łyżki (ok 250g) 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy do misy miksera i ubijamy na średnich obrotach. Gdy się(...)olejem z pestek dyni, makiem i 1 łyżką mąki. Wylewamy na warstwę kakaową. Trzecią część mieszamy z kisielem- wylewamy na poprzednią warstwę, a ostatnią łączymy z puree z dyni i 2 łyżkami mąki. Przelewamy na warstwę kisielową, Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 40 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto polewamy przygotowaną z mlekiem czekoladą
Kuchnia w czekoladzie