ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:146/345)

Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 81

mąka pszenna 40 ml oleju 150 ml zimnej wody sól 1 łyżeczka 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju) 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około

gotuj ze mną
Chleb orkiszowy z mix ziaren 120

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej

Moniki Smakołyki
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 122

szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej

Mango Papaja
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 205

jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto. Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko

Lena Gotuje
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 120

ziaren słonecznika Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do drożdży dodajemy puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia

Mienta blog
Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym 124

kokosowe. Ryż wykładamy na talerz, na ryż wykładamy dynię. Możemy serwować z kleksem śmietany. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-ryzem/waniliowy-ryz-duszona-dynia-mleczkiem-kokosowym/ MieszamWGarnku Artykuł Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 214

Jesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło

wegetalerze
Placki z tartą dynią 160

dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie

Kraina Miodem Płynąca
Szybki obiad: Lasagne wegetariańska z dynią i szpinakiem 343

Danie przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera. On z płatów ciasta makaronowego robił małe ruloniki i je zapiekał. Dodatkowo miał upieczoną dynię piżmową. Dyni nie piekłam bo za długo by to trwało. Ruloników też nie robiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Racuchy drożdżowe z truskawkami 113

smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości

Gotuj Sam!
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 203

utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dyniowe scones 151

misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą

Atlas Smaków
Kuchnia francuska jest prosta :) 150

naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki dyniowe z serem 161

łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie! Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki

Moja smaczna kuchnia