ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:145/345)

Mus z dyni 151

Sezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać go do ciast czy mącznych przeróbek. I tak oto w niecałe 30 min miałam całą michę pysznego i naturalnego musu. Do tej wersji nie dodawałam niczego, tak abym mogła dobrowolnie używać :)  Składniki

Gotowanie z pasją
Tarta grzechu warta z dynią, pomidorem i zapiekanym kalafiorem 172

miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Dynię myjemy i kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy

Łycha smaków
777. Dyniowa owsianka & ciasto na Halloween. 114

 Kakaowa dyniowa owsianka z kremem karmelowo-czekoladowym; borówkami i figą  Ciasto upieczone, mam tylko nadzieje, że je dowiozę w całości do

More food, love and dreams
Dyniowy chleb 123

Sezon na dynię wciąż trwa, więc i ja postanowiłam wpaść w ten wir. Na pierwszy ogień idzie chlebek właśnie z jej dodatkiem. Robiłam go pierwszy raz, jest dobry ale do grona najlepszych jednak nie trafi bo jakoś smak do końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;)Zaczyn:1/2szkl mąki pszennej1/4 szkl wody1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały(...)kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)Ciasto właściwe:3 i 1/2 szkl mąki pszennej1 i 1/4 szkl wody1 szkl puree z dyni2 łyżeczki soli1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżychwcześniej przygotowany zaczynPrzygotowanie:Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem

charlotte gotuje
Puree z dyni. 119

przestygła. Następnie obieramy skórkę a miąższ blendujemy na gładką masę. Gotowe! Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni. Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree. Życzę wielu inspiracji kulinarnych z udziałem  dyni

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik dyniowy 155

dziś dla Was propozycję ciasta na weekend. Jako, że mamy jesień - sernik dyniowy. Zapraszam Składniki: 750 dag twarogu 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl cukru 3 jajka kilka kropli aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady blaszka 24x24cm Przygotowanie: Do miski wkładamy twaróg, dodajemy puree z dyni i blendujemy na gładki krem. Następnie dodajmy cukier, jajka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z cukinii i kokosu 138

Aromat , kto jeszcze nie widział  to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?  A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka kokosowego 1/2 oleju kokosowego 2 jajka 2/3 szklanki

Życie zaczyna się w kuchni
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 120

występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest ona mało

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 133

występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest ona mało

Kuchnia MagdaLeny
Chleb z gara na maślance - najlepszy 104

idealny. To chleb z dodatkiem maślanki. Czasem z samej mąki pszennej, czasem mieszam ją z żytnią lub orkiszową. Dosypuję także ulubione ziarenka, siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, sezam lub pestki dyni. Piekę go średnio raz w tygodniu, pozostaje świeży kilka dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a ten aromat i ta świeża, chrupiąca skórka, ech mówię Wam po prostu poezja. Składniki(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g maślanki opcjonalnie 4-5 łyżek wody garść ulubionych ziaren (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam) Ja przygotowuję go w robocie kuchennym ale spokojnie możecie ciasto wyrobić ręcznie. Maślankę wyjmuję z lodówki wcześniej by się ogrzała do temperatury pokojowej.  Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż sie rozpuszczą

Cynamonowe szczęście
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 87

mąka pszenna 40 ml oleju 150 ml zimnej wody sól 1 łyżeczka 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju) 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około

gotuj ze mną
Chleb orkiszowy z mix ziaren 124

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej

Moniki Smakołyki
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 129

szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej

Mango Papaja
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 210

jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto. Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko

Lena Gotuje
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 127

ziaren słonecznika Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do drożdży dodajemy puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia

Mienta blog