jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam ;) Przepis na formę tortownicy 26 cm Składniki: ok 800-900 g surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe
W kuchennej krainieNawet ze zwykłej piersi z kurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach
Milion SmakówMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Cudowne, jesienne, drożdżowe ciasto. Przyciąga pięknym dyniowym kolorem i fantastycznym maślano-korzennym smakiem. Ciasto składa się z wielu kawałków wielkości małych
My Blueberry CornerDzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami . Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować
Smaczna Pyzaprzygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny. Polecam tez pyszne ciasto z dynią
Proste Potrawymnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki: ( duża porcja, na dwie keksówki ) * 1 szklanka mąki pszennej(...)momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić
kolorowotorcikowodbałością. Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję # Ambition Składniki: Tortownica 22 cm Składniki: Ciasto: 10 dag marchewki 10 dag dyni 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 1 łyżka ksylitolu 2 jajka 18 dag mąki żytniej chlebowej typ 720 10 dag masła(...)łyżeczki sody ½ łyżeczki soli Polewa: 10 dag czekolady 1 czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka sojowego 1 łyżka syropu klonowego Orzechowy krokant do posypania Jak wykonać ? Ciasto: Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mleko kokosowe podgrzać w rondelku
Wanilia i Kardamonsię na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach(...)łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy
Kulinarne przygody GatityPaździernik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego przygotowanie trwa nie dłużej niż 15 minut :)). Dodatkowo jest dobrą opcją dla osób unikających nabiału i tych, którzy unikają białego cukru. W przepisie znajdziecie miód, jednak śmiało możecie zamienić go na rozgniecionego banana(...)czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch. Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Czytaj więcej – przepisy z dynią Buziaki, Angelika Artykuł Chlebek daktylowo – dyniowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnisuchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego -120ml oleju rzepakowego -200g puree z pieczonej dyni -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie(...)dyni -200g jabłek -ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura -ksylitol lub cukier CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO
Candy Pandaspizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki(...)pizzy ułóż na podsypanym mąką blacie, rozpłaszcz dłońmi i rozciągnij na kształt dużego prostokąta (ok. 30 x 45 cm). Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą
Chilli Czosnek i Oliwajesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu , które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto(...)wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. Udostępnij Składniki na dyniowe tiramisu 500 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 1 paczka podłużnych biszkoptów 80 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 / 2 szklanki mleka rum cynamon kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree
niecodziennikparyDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A
kulinarnyJaZapraszam na pyszne domowe pieczywo. Do ciasta dodałam starta dynię co bardzo wzbogaciło smak chleba. Polecam Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szkl startej i odsączonej dyni 2 łyzki oleju 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 szkl ciepłej wody oraz 2 łyżki pestek dyni keksówka 12x24 cm Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, dynię, suche drożdże(...)ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy pestkami dyni. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz
słodkie i nie tylko historie kulinarne