ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:62/386)

Rogaliki dyniowe z żurawiną i orzechami laskowymi 140

Konfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką

Czerwień i błękit
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 194

będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz(...)miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi  drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe scones 129

szybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami do połączenia.  W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko. Następnie dodać suche składniki i szybko wyrobić na gęste, dość klejące ciasto. Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów.  Przełożyć

wyzwania kuchenne
Brownie z dyniowym musem 71

Jeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest(...)soli Dynię możemy przygotować na dwa sposoby – w piekarniku (łatwiejszy) lub w garnku z odrobiną wody (trzeba dynię, surową, pokroić, wypestkować i nie mam zazwyczaj ochoty na takie zabawy). Obojętnie na jaki sposób się zdecydujecie ostudzoną dynię umieśćcie w naczyniu, dodajcie miód, jajko i serek kanapkowy i całość zmiksujcie do otrzymania jednolitej konsystencji. W czasie gdy obrabiacie dynię przygotujcie spód

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 165

ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej,  woda,  sól, 2 garści pestek dyni(...)Następnie blendujemy ziarna z wodą. Dodajemy stopniowo wody, możliwie jak najmniej, tyle, na ile pozwoli nam moc blendera. Do ciasta dodajemy łyżeczkę lub dwie soli oraz pestki dyni i słonecznika. Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy z bardzo ciepłe miejsce na 8 - 10 h. Ciasto powinno zwiększyć objętość o minimum 50%. Pieczemy 3 h w temperaturze

Jeść, by żyć w zdrowiu
Żegnamy Hokkaido 118

kuchnią zachodnią. Połączenie dyni i gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak!   QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ  Na ciasto:   300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze)  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree(...)dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę

les mirabelles
Wegański tort dyniowy z kremem marcepanowym 163

razem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około(...)Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec

greenscarf
Jesienne ciasto dyniowe z serkiem 155

Jesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :) W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów , który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto! Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami. Kilka zwinnych ruchów mikserem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Puszyste ciasto z dyni posypane orzechami. 150

stopniowo do utartego masła, dalej ucieraj, aby cukier się rozpuścił. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj startą dynię , wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę ( o wymiarach około 20 cm x 25 lub trochę mniejszą , możesz też wyłożyć do dużej tortownicy ) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmaruj roztopioną margaryną . Ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Sernik dyniowy z kremem szpinakowym 163

pyszny sernik i dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Wiem, że niektórzy nie cierpią szpinaku który jest w kremie ale miłośnicy szpinaku będą zachwyceni. Polecam Składniki: ciasto: 200 g dyni 600 g jogurtu naturalnego greckiego 3 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyni jasnych w proszku krem: 200 ml śmietanki 30% schłodzonej(...)dużych oczkach. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier puder, jajka, budynie i proszek do pieczenia oraz dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą dynię i delikatnie mieszamy razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy sernik przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu chłodzimy sernik. Krem: szpinak odcedzamy z nadmiaru

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PUREE Z DYNI 201

dyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet […] Artykuł PUREE Z DYNI pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Zupa krem z dyni 198

Jeśli lubicie zupy (a my bardzo) to mamy dla Was idealną propozycję – zupa krem z dyni . Skorzystajcie z przepisu jeśli jeszcze jest czas i możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 111

dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka

Codziennik Kuchenny
Tiramisu z dynią 164

Zapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa

Mała Cukierenka