Czas czytania: 2 min Ciasta z dodatkiem dyni , czy marchewki nie dziwią nikogo, ale ze szpinakiem ? Hmmm, to jest bardzo intrygująca sprawa! Do upieczenia ciasta zachęciła mnie moja Mama, która miała okazję spróbować leśnego mchu u moich kuzynek. Mama była zachwycona ciastem, więc zaczęłam szukać przepisu i przyznam, że wygląd naprawdę zaciekawił moją kulinarną wyobraźnię 😉 Trzeba przyznać, że ciasto pięknie
SprawdzonaKuchnia.plPizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata. W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej. Ciasto: szklanka puree z dyni piżmowej ( moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki) 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy z oliwek(...)czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko schodziła. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem. Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia. Następnie z ciasta zrobić dysk i przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch
AZgotuj!pomidorowego sosu 1 łyżka suszonej żurawiny 10 połówek włoskich orzechów garść rukoli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop dynię oliwą, posyp solą morską, chili i piecz(...)przez 15 minut. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o średnicy 25 cm. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż dynię i pokrusz ser. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, obłóż rukolą i posyp żurawiną i orzechami. Pokrój na kawałki. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pizza
codojedzeniaWitajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. Podaję przepis: 2 dynie hokkaido 2 ząbki czosnku parę gałązek pietruszki tymianek, dowolne swieże zioła 30 g sera ( parmezan, gouda) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
dolcevitainmykitchensól. Dokładnie wymieszaj całość, odstaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój w małe ćwiartki(...)talarki. Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu i na wierzch ćwiartki fig, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut. Podawaj na ciepło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadyniowych i ciasta. W tym roku wymyśliłam sobie, że to będzie takie wypasione i bardzo efektowne ciacho. Na początek upiekłam klasyczne dyniowe z surowej tartej dyni z dodatkiem cynamonu (to on sprawia, że ciasto nie ma takiego pięknego złocistego koloru), a później na wierzch dałam krem będący połączeniem serka kanapkowego i masy kajmakowej (pierwszy raz tak zrobiłam, ale na pewno(...)karmelizowanych orzechów, które były przysłowiową kropką nad i i sprawiły, że ciastu nie sposób się oprzeć. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, całe mnóstwo jesiennych smaków zamkniętych w małym kawałku ciasta na pewno umili nie jedno spotkanie przy gorącej herbacie albo kawie. Ciasto dyniowe: 3 szklanki miąższu z dyni (surowa dynia starta na tarce o drobnych oczkach) 3 szklanki mąki
Cynamonowe szczęściegładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut w zależności od wielkości słoików lub zamrażamy. Do czego wykorzystać puree z dyni Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać wystudzone puree z dyni, dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Ciasto jest trochę za gęste, dlatego trzeba dolać odrobinę mleka. Powinno się otrzymać konsystencję(...)przed dodaniem dyni. Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Z podanych ilości otrzymuje się około 9 cienkich dyniowych naleśników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dyniowe naleśniki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzepis dla niezdecydowanych ;-) Jeżeli nie wiecie czy upiec keks, czy może piernik, to polecam dwa w jednym. A w zasadzie to nawet trzy, bo ciasto zawiera także dynię. I choć jej smaku nie wyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ
Arabeska waniliowaPuree z dyni to główny składnik m. in. dyniowych wypieków, więc dobrze mieć je pod ręką. Przygotowuje się je na kilka sposobów, najprostszy przedstawiam poniżej. Składniki
Domowa Cookierenka Agiuwielbiam je w każdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba(...)grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia
Be Fit Be StrongDelikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo. Składniki na formę 20/20 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 125 g pestek dyni, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru(...)odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel
Moniki SmakołykiSernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą(...)duże jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli Masa serowo-jogurtowa: 400 g puree z dyni 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru (lub więcej) 3 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyStrucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko(...)szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki, puree z dyni 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, sol szczypta, dodatkowo: jajko 1 szt, dżem morelowy 1 słoik, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką
kulinarne odsłony patidary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny, dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią się, że będę(...)osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców. Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady
Słodkie Przyjemnościwody, 1 jajko Farsz: 1 obrana pomarańcz 2 cm kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie(...)Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę. 4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni. 5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna