przygód smakowych. Wersja pikantna i zaskakująca. Ciekawe jakie dynie hodują w Tyrolu. Czerwonony Kogucik zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka(...)patelni podsmażamy przyprawy, by wydobyć ich aromat.Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do miękkości. Rozgniatamy dynię na jednolitą masę. Dokładamy soczewicę i pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy wg. upodobań (np. zaproponowanym przeze mnie mixem ziółkowo-korzennym.) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto z podanych składników, pamiętając że woda nie może być za ciepła. Gotowe raviolini, czyli nasze pierogsy gotujemy
Karczma Honoriettykażdym razem, gdy pytam Miśka jakie ciasto mu upiec to mi odpowiada :wiem, że mi nie zrobisz, ale chcę normalne (z mocnym akcentem na „normalne) drożdżowe ciasto, to szarpane z dynią. Upiekłam pewnie kilkaset różnych ciast, a On za każdym razem wspomina tylko to jedno ( tu znajdziecie link do tej jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego
greenscarfTarta dynia zamknięta w słoiki do ciast zup itp Składniki • Dynia Sposób przygotowania 1. • Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach W garnku na dnie wlać troszkę wody włożyć startą dynię gotować po zagotowaniu ok 15 minut przełożyć gorącą do słoików pasteryzować
W królestwie smaków BeatyDelikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają brzoskwinie z puszki. Całość doskonale komponuje się z delikatnym biszkoptem. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 4 jajka 2 x 1 szkl mąki 2 x 3/4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach. Na prawdę warto wypróbować, oto przepis. SKŁADNIKI 1 kg dyni
Złote przepisymoja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej(...)ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii to jesienny must have. Pękata, pomarańczowa piekność o tej porze powinna być wszechobecna w każdej zdrowej, racjonalnej kuchni. Czy wiesz, że dynia nie kumuluje szkodliwych pozostałości sztucznych nawozów i metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzmplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu. Warto mieć w lodówce(...)przygotowane puree z dynii, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów. Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego ciasto zdobią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia może z powodzeniem zastąpić marchewkę w popularnym cieście, jeszcze dodatek skórki pomarańczowej i mamy super smaczne ciasto.… Czytaj dalej Ciasto dyniowo-pomarańczowe
Pij soki wyciskanetotalne wariactwo pieczenia. Niby nic specjalnego, zwykła szarlotka dyniowa.Zwykła ale przy tym taka nie zwykła, bo z musem z dyni, który wyszedł delikatny ale wyrazisty dzięki dokładce w postaci 2 kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 400 g mąki 450 g zimnego masła szczypta soli 60 g cukru 3 małe jajka(...)kiedy składniki z grubsza się połączą przekładam na blat obsypany mąką. Z 1/3 ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i do lodówki. Pozostałą częścią wyłożyć wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. "Podziubać" widelcem i piec w 200 stopniach 20 min. Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy
pieprzny smaczekktórej się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby(...)Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin) 3. Na nadzienie: masło rozpuścić
UgotujmyTo.plPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu
BullioPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu
BullioIdzie jesień, a wraz z nią sezon na moje ulubione ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dziś przedstawiam prosty przepis na orkiszowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju rzepakowego
Mienta blogkuchni czekała dynia do obrobienia, a w głowie myśl o zrobieniu ciasta 🙂 i tak powstał pomysł na ciasto bezglutenowe z dynią. Wyszło bardzo kruche, ale przepyszne! Musicie go spróbować. Składniki na małą blaszkę: 2 szklanki mąki (u mnie poszła mieszanka z: skrobia ziemniaczana i kukurydziana, mąka kukurydziana i ryżowa – podejrzewam, że nie Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyJeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 żółtka(...)jabłka 1/2 szklanki cukru łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia