Brrrr. Jesień zbliża się dużymi krokami niestety temperatury znacznie się obniżyły i od nie dawna raczymy się herbatkami (ja herbatę piję tylko w okresie jesienno- zimowym
Szybko Tanio Smacznieprzepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku . Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać(...)łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni. Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez około 30-40 minut. Gdy ciasta wystygnie podajemy
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy(...)przestudzenia. NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę piernikową, likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników na gładką masę. Płynne nadzienie wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temp. do 130℃. POLEWA ŚMIETANKOW A: Śmietanę łączymy
cool and mintyStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się do mnie i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do
W kuchni Karmel-itkiusunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu
W SMAKjakichś tajemniczych powodów ciasto jest … za słodkie. Pod warstwą polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju(...)POLEWA 90 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 10 ml soku z cytryny DODATKOWO 30 g suszonych posiekanych śliwek 20 ml śliwowicy lub innego alkoholu Wykonanie CIASTO Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane i posiekane orzechy i śliwki. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier
Tajemnice SmakuI kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza
Kuchnia MagdaLenycoś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem, ale ja bym nie zdążyła? :D Szkoda tylko, że gardło w gratisie(...)milionów tabletek daje rade, a zaraz praca więc lecę spróbować usiąść do tej pracy, opornie, bardzo. Przepis: ok.40 suchej kaszy + szklanka wody ok.100g bardzoo! gęstego pure z dyni hokkaido (lub mniej jak jest rzadsze) ok.30-40g mąki ziemniaczanej cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Kaszę uprażyć w garnku, aż zacznie typowo dla niej pachnieć. Zalać wodę, posoli, przykryć
More food, love and dreamshokkaido, makaronowa czy może muscat, pachnąca i bardzo pomarańczowa , musi być. Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe więc nie mogę sobie odpuścić aby dyni nie było w naszym jesiennym menu. Wydarzenie "Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny
Moje Małe Czarowaniekorzenne świetnie ze sobą współgrają . A jak przyprawy korzenne to skojarzenie oczywiste z piernikiem . No to może warto pokombinować i zrobić piernik z dynią ?? A pewnie ,ze warto . Aromatyczne ciasto , wilgotne , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami i korzeniami . Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się(...)dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal na dużym ogniu ,aż woda całkowicie odparuje . Po tym czasie dodać do dyni masło , miód, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawę korzenną . Podgrzać ,aż składniki się połączą . Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać mieszankę dyniową . Przesiać
Malinowa Kawiarenkapieprz do smaku Ciasto ? 250 g mąki ? 250 g sera białego ? 250 g masła lub margaryny ? 1 jajko ? szczypta soli Sos ? 200 g gęstej śmietany ? 1 jajko ? 1 plaster sera mozzarelli ? 2 łyżki natki pietruszki ? sól, pieprz Wykonanie: ? Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce. ? Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. ? Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć(...)chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem. ? Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut. ? Po upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki
To co kochamjajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki(...)bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy. * Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego. ** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy. *** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą
Plate of JoyWilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały! Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek(...)zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem). Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z zeszyciku "Tina - Ciasta na każdą okazję
Mania Wypiekaniawybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest jeszcze pulchniejsze. Polecam gorąco. Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie