korzenne i miodowe nuty sprawiają, że rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Sami powiedzcie - czy temu można się oprzeć...? Korzenne ciasto dyniowe z syropem mandarynkowym Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 250 g puree z dyni 3 jajka 50 g ciemnego cukru muscovado 100 g jasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g miodu(...)połączyć. Dodać przestudzone masło, zmiksować. Wlać sok z mandarynek, cynamon, kardamon i zmielone w młynku do kawy ziarna anyżu, połaczyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ciasta. Na końcu dodać puree z dyni i posiekane orzechy, zmiksować. Masę przelać do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pestkami dyni. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady. Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie(...)serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej dyni piżmowej (nie używaj innego rodzaju dyni, ewentualnie Hokkaido, inne dynie się nie nadają do ciasta, są za wodniste, mdłe i nie słodkie) - 50 g masła niesolonego - 50 g cukru pudru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki czekolady na gorąco w proszku (użyj
SMYKWKUCHNIDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni(...)każdym razem. Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyRośliny strączkowe są jedne z moich ulubionych warzyw. Można je przygotowywać na słodko jak i na słono. Byłam ciekawa połączenia ciecierzycy i dyni. Smak wyszedł specyficzny dla ciast z strączkami, dynia nadała znakomitego koloru, a za sprawą cukru brązowego wypiek zyskał słodki smak. Składniki: 1 puszka opłukanej ciecierzycy 1/2 szklanki puree z dyni 6 łyżek cukru brązowego 2 jajka
Truskawkowa Fiestadodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część skręcamy(...)końcówki również ściskamy. Na wierzch ciasta możemy powbijać pestki dyni. Przekładamy na blachę od piekarnika posypaną mąką i pozostawiamy do wyrośnięci na ok. 40 minut. Pieczemy w ok. 35 min w rozgrzanym piekarniku do 190 ° C. Smacznego
Moniki Smakołykidostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. W zeszłym roku z dyni przygotowałam pyszne Ciasto dyniowe z orzechami . Dynia niezbyt duża, ważyła 1,5 kg, koloru zielono-żółtego, ma też żółty miąższ, po obrobieniu miał 400 g., akurat tyle bym mogła ugotować dla siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKorzystając z wciąż trwającego sezonu na dynię upiekłam dyniowe cynamonki. Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree rozjaśniło smutny, listopadowy dzień. Wychodzą w doskonałej ilości do dzielenia się nimi z sąsiadami lub współpracownikami. Inne przepisy z dynią znajdziecie TU . Składniki /ok. 18szt./: Ciasto (+ zaczyn): 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 50 g cukru szczypta soli(...)przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól, jajka, masło, puree z dyni i na koniec zaczyn. Następnie wyrobić ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym). Uformować kulę, podsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Nadzienie: Masło roztopić w rondelku
Pasja Smakucukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 2 banany 1 łyżka octu winnego 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Na krem oreo: 500 g serka śmietankowego naturalnego 120 g cukru pudru 2 opakowania oreo (2 x 176 g) WYKONANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem(...)olej rzepakowy, puree z dyni, zgniecione widelcem na papkę banany i ocet winny, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do powstałej masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić
Passions hobbies lifepieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka, olej i puree z dyni rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Można polać polewą czekoladową
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJoli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki) i aromatyczne. Na zdjęciu wygląda
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakwasie Na grudniowe, ostatnie spotkanie tego roku w Piekarni Amber , Ania wybrała mięciutkie i uniwersalne bułki na zakwasie z dyniowym puree. Bułeczki na zakwasie z dodatkiem dyni są bardzo smaczne. Dynia sprawia, że ciasto ma piękny złoty kolor i jest delikatne. Bułki pasują nie tylko na śniadanie, możemy je wykorzystać o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Przepis(...)wody 48 g zakwasu Mieszamy w misce, przykrywamy i trzymamy w temperaturze około 24°C przez 3,5 – 4 godziny. 11.30 – CIASTO 549 g mąki 119 g puree z dyni 113 g masła 90 g mleka 42 g miodu 131 g wody 12 g soli cały zaczyn Masło kroimy na kawałki i pozostawiamy na talerzu, aby się ogrzało
Tajemnice Smakużółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem(...)kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć
Smakołyki Asiproszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić
Kolorowa kuchnia ElkiWystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :) Składniki: Spód: 200 g ciastek digestive 2 łyżki masła (rozpuszczonego) Ciasto: 750 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy) 250 g serka mascarpone 400 g musu z dyni 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej laska wanilii Wykonanie: Ciastka pokruszyć (powinny(...)minut). Upiec dynię i przygotować z niej mus. Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka, mus z dyni i ziarna z laski wanilii, a następnie wymieszać mikserem. Kolejno dodać mąki i znowu wymieszać. Ciasto wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. W piekarniku na najniższym poziomie wstawić blaszkę, w której będzie woda. Poziom wyżej na kratkę wstawić
zadanie-gotowanieukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku z myślą o pewnym cieście, ale... Została zjedzona jako nadzienie do naleśników. Jest boska! Przepis znalazłam na blogu Every cake you bake , i wzięłam go w ciemno(...)prosta w przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta... Kandyzowana dynia Składniki: (na 2 małe słoiczki) 350 g dyni (waga bez skóry i pestek) 110 g cukru 1 łyżka masła Dynię pokroić w małą kosteczkę. W garnku podgrzewać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrze