niż zupełnie z białej. Z filiżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Ciasto kruche: 200 g mąki razowej (ja używam mąki żytniej graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie: 500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej 100g śmietany kremówki 2 jajka lekko roztrzepane 100 g brązowego(...)Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Listki upiec na rumiano. Spód do tarty podpiec na blado złoty kolor. Nadzienie: Połączyć jajka, śmietanę, cukier i przyprawy, dodać dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
maniapieczeniapieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy
Gotowanie jest łatweKiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych
Pożeraczka, czyli raz adobrzezeszłym roku zrobiłam bardzo dobrą, oszukaną wersję piernika z dynią. W tym roku postanowiłam zrobić ciasto ponownie, ale lekko zmodyfikowane. Dodałam kurkumy, pomarańczy dzięki czemu ciasto zyskało bogatszy smak i zdecydowanie lepszy, intensywniejszy kolor. Polecam je przygotować, bo jest proste i robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabeczki czekoladowe z nadzieniem serowo-dyniowym Pyszne, wilgotne i delikatne zarazem babeczki czekoladowe z dodatkiem sera i puree z dyni. Palce lizać! Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru 80g kakao 2 szklanki wody 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Masa serowa: 150g puree z dyni 100g mielonego(...)pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej *** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości foremki *** ** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć
Blog z Apetytemsprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto(...)Składniki:Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej1/2 szklanki gorącej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni*200 g serka Almette z ziołamisólpieprzDo podania:roztopione masło z szałwiąuprażone pestki dyni*Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku
Smakowity Blog Kulinarnywykonaniu tartę z dyni, z dodatkiem cynamonu i przepysznego karmelu z miodem! Tarta jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru(...)ogniu, ciągle mieszając. WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach - średniej wielkości garnek umieść na kuchni - w garnku rozpuść masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek
SMYKWKUCHNIrazu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią , mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii(...)znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest! Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości. Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest
6niebowykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier i sól. Wymieszać. Dodać(...)pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu
Weekendy w domu i ogrodziesera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli(...)ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto, a niektóre kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę
Weekendy w domu i ogrodzieprodukcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można(...)minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis
Słodko-Słony Świat Ilonyciasta, ale zawsze to już coś… To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj . Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik(...)idealną odskocznię od jesiennych szarości. Polecam! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword ciasto dyniowe Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 45 minut Składniki Ciasto 285 gram dyni Hokkaido upieczonej do miękkości sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki mleka kokosowego 160 gram jogurtu kokosowego 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej
Modern Cave GirlUwielbiam jesień za dynię :) Robię zupy, ciasta, ciasteczka, placuszki :) Teraz przyszedł czas na hummus - bardzo go lubię, a dodatek dyni fajnie łagodzi i urozmaica jego smak. Taki hummus można zamknąć w słoiczku na zaś :) SKŁADNIKI 1 mała dynia hokkaido (ok. 800-900 g) 1 mała puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu) 35 g pasty tahini 1/2 łyżeczki(...)minut. Miksujemy na gładką masę (przy hokkaido nie musimy obierać skórki - w przypadku innej dyni jest to konieczne). Możemy wykorzystać w tym przepisie 1 szklankę gotowego puree z dyni jeśli je przygotowujemy wcześniej - ja mrożę i mam potem do ciast, zup itp. KLIK! Przestudzoną dynię miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Moje Kuchenne Rewelacjeparze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj(...)miski, odstaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij foremki z ciastem z lodówki. Wykładaj na spód ciasta równomiernie nadzienie, wstaw na nowo do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem udekoruj, wedle upodobania, kwiatami physalis, mini bezami, suszoną morwą i pestkami dyni
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska