wpisu, to podałam ją z miodem, który wraz z wyrazistą gorgonzolą, słodką dynią, jabłkami i pikantnością chili stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli(...)ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i z każdego uformuj placek o średnicy ok. 25cm. 5. Każdy z nich ułóż na desce, posmaruj oliwą z miodem i przyprawami i ułóż plastry boczku, piórka cebuli i półplasterki jabłka, następnie kawałki pieczonej dyni
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowe puree z dyni. W okresie jesiennym warto upiec dynie i następnie wykorzystać ja do wielu przepisów . Łatwo jest wykonać puree z dyni , dodatek tego puree czyni wypieki smacznymi i wilgotnymi. Więc wypróbujmy ten przepis na puree z dyni , który możemy wykorzystać jako wypełnienie do ciast , placków , latte czy zup , jest wiele przepisów by cieszyć się smakami jsieni. Obecnie
Zdrowy Styl Joannywodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki
Weekendy w domu i ogrodziedrodze do pracy, a czasami przez okno z domu, w którym już pysznie pachnie upieczona dynia. Za kilka pod postacią aksamitnego puree wprowadzi niemałe zamieszanie w serniku końca Listopada :) Do tego moc cynamonu i reszty rozgrzewających korzennych wspaniałości. Warstwa cynamonowego kruchego ciasta dźwiga dwie puszyste i idealnie wilgotne warstwy sernikowego nadzienia. Połowa rozkosznie śmietankowa, połowa nieprzyzwoicie dyniowa z jesiennym aromatem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapestek dyni 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozczyn i zarób ciasto. Dodaj sól, utartą dynię i pestki dyni. Zarabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Powinny się wytworzyć nitki glutenu. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Połóż kamień na dnie piekarnika. Kamień nagrzewa
codojedzeniadyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany(...)talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego. Krok po kroku: 1. Obrać dynię 2. Podsmażyć cebulę na maśle 3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli 4. Dodać kawałki papryki 5. Wszystko zalać bulionem 6. Gotować zupę do czasu, aż zmiękną warzywa 7. Zrobić kąski z ciasta francuskiego 8. Całość zmiksować blenderem Pobierz wersję do druku: Pobierz Zupa dyniowa
KuchniaWeDwoje.plSernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec
O kuchni z uczuciemDynia – królowa jesiennych przysmaków. Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego. Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami. Dynie
Ostra na SłodkoDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNIzdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje. Składniki: Ciasto(...)łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao
Pełny talerzżółtko 125 g miękkiego masła 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g pestek dyni + 2łyżki do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz pestek dyni miksujemy razem (ciasto będzie stosunkowo miękkie i lejące) Do ciasta wsypujemy pestki dyni, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką po 1 porcji ciasta (ciasto w piekarniku trochę
Bon appetit mon amieostatnio dynia. Przeglądałam zawartość zamrażarki i przypomniało mi się, że w zeszłym roku porobiłam zapasy pieczonej dyni . Teraz nie pozostało już nic innego jak znaleźć jakiś fajny przepis na ciasto. Zainspirowałam się ciastem dyniowym z bloga Kwestia smaku , prostym i szybkim w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie(...)doskonale nadaje się do użycia w wysokich temperaturach . Ciasto wyszło puszyste, delikatne, wilgotne, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Zdecydowanie do powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki
Kulinarne przygody GatityDziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie(...)posiekanych orzechów włoskich ok. 10 śliwek Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki
Healthy food explorer