ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:24/386)

Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 204

wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni, włączyć i piec około godzinę

FitKot
Chleb na zakwasie, z dodatkami 132

słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się i zmniejszyło swoją objętość. Przełożyłam do foremek (keksówek w o wymiarach 30x12 i 25x12 cm)     wysmarowanych tłuszczem i wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Babka korzenna czekoladowa 149

moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce. Babka korzenna czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem

codojedzenia
Jesienna tarta dyniowa. Nie tylko na Halloween 175

październik sam w sobie... Tarta dyniowa Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30 cm) ciasto kruche: 150 g zimnego masła 90 g cukru 1 jajko 170 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni 3 jajka 1 żółtko 100 g ciemnego cukru muscovado 350 ml śmietany kremówki(...)śmietanę, syrop klonowy i cynamon, połączyć. Na końcu dodać puree z dyni, wymieszać. Wylać masę na przestudzony spód. Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dynie i listki. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim dekoracje, posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem. Piec kolejne 15-20 minut w 170 st. C. uważając, żeby ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 169

zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem to proponuję(...)zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 189

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, puszyste, rustykalne ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem z jabłek i dżemu z dyni. Podobne ciasto piekła moja babcia i wspominam je z ogromnym sentymentem. Do dzisiaj kojarzy mi się ono z sielską, polską wsią i najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość(...)odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Puree z dyni lekko podgrzewamy, dodajemy do niego jajko, brązowy cukier i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy dynię z dodatkami i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Po około 5 minutach, gdy masło już się wchłonie, ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Sernik dyniowy z karmelem. Najważniejsze zasady: Jak piec sernik? 161

Sernik z dynią, sernik dyniowy to ciasto, które pojawia się jesienią w smykowej kuchni zawsze. Sernik to petarda, przede wszystkim jest bardzo prosty do zrobienia, jak to każdy sernik, jest idealnie gładki i kremowy, lekki. Nie jest za dyniowy, ma super smak i powiem szczerze, że  śmiało mógłby gościć w super kawiarni. Sernik robiłam bez spodu(...)super jakości, wybierz ten sprzedawany na wagę z dobrej mleczarni lub jeśli wolisz z wiadereczka to Twój Ulubiony. Dynię Hokkaido pieczemy w temp. 200 stopni C, grzanie dół i góra. przez 20 -30 minut, w zależności od wielkości kawałku, struktura dyni -powinna po upieczeniu przypominać upieczonego ziemniaka. MASA KARMELOWA: - 260 g cukru - 120 g masła - 80 g mleka/ śmietanki

SMYKWKUCHNI
Pyszne bagietki z gotowaną dynią 145

pracować. Do miski, w której będziemy wygniatać ciasto, dodałam resztę wody, mąkę i właściwie zagniotłam kulę ciasta, bo było dość gęste. Przykryłam i zostawiłam na 15 godzin. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 250g dyni, x), • 450g mąki pszennej, tej, co do zaczynu, • 100g wody z solą, można mleko, • 15g drożdży, zrobiłam zaczyn. Przygotowanie dyni, najlepsza ta najbardziej pomarańczowa: • 170g dyni pokrojonej(...)wody. Gotujemy 5 minut, bez przykrycia, miksujemy z wodą i powinno nam powstać 250g dyni. Po 15 godzinach z kuli zrobił się placek. Ciasto zdecydowanie się rozluźniło. Zmiksowałam ciasto z dynią, dodałam zaczyn z 15g drożdży i stopniowo resztę składników. Ciasto wyrabiałam ręką dość długo, około 8-10 minut, aż zaczęło odchodzić od miski i ręki. Pozostawiłam przykryte

Leśny Zakątek
Najlepsze ciasto dyniowe nadziewane czekoladą! (paleo) 175

Mamy już sporo dyni w naszej spiżarce i właśnie kupiliśmy kolejne! Nie możemy się powstrzymać jak przejeżdżamy i widzimy takie stoisko Zrobiliśmy zupę ( z tego przepisu ) i dwa ciasta. Ale z tych dwóch to to nadziewane czekoladą zasługuje na szczególną uwagę Jest przepyszne , tak dobre, że w ten sam dzień już go nie było! Nawet moje dzieci, które na widok(...)jest ono z tego dziwnego pomarańczowego warzywa. Samo ciasto dyniowe jest leciutkie, delikatne, mega czekoladowe. Po prostu rewelacyjne! Oto przepis na ciasto dyniowe, w którym się zakochacie: Składniki: 1 ⅓ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki puree z wcześniej upieczonej dyni 3 jajka 3 łyżki miodu wanilia 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Czekoladowe nadzienie

PaleoLife
Jesienny sernik dyniowy 210

dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :) Tak więc dziś  nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem  będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na  Mirabelkowym blogu  i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem(...)rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny przecier z dyni na zimę 100

świeżutki przepis na pyszny przecier z dyni na zimę . Przecier ten, to fantazja smaku. Jest bardzo gęsty, aromatyczny i aksamitny. Zadowoli nie tylko prawdziwych smakoszy dyni, ale i tych, którzy za nią nie przepadają. Do wykonania tego przecieru wybraliśmy pyszne Hokkaido, nasz ulubiony rodzaj dyni. Polska słynie od pokoleń z uprawy dyni i według naszych obserwacji lubimy to warzywo. Przepis(...)dopełni smak ciast, deserów. Doskonałe także jako baza do sosów czy też dodatek do farszów. A Wy w jakiej postaci lubicie to jesienne warzywo? Dynia pieczona, zupa krem z dyni, placki z dyni, a może ciasto z dyni? Zapraszamy, podzielcie się opiniami na naszym Facebook lub w komentarzach pod postem. Pyszny przecier z dyni na zimę Składniki: dynia

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto dyniowe 144

Ostatnio dostałam od rodziców dynię, więc wykorzystałam ją do tego, co lubię najbardziej. Najpierw przygotowałam puree z dyni, a później ciasto! Wyszło przepysznie! Składniki: 2 szkl puree z dyni 3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 1 szkl oliwy 3/4 szkl cukru brązowego 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka świeżego startego imbiru(...)średnich obrotach, następnie dodać stopniowo po jednym jajku, i na przemian puree z dyni oraz mąkę z dodatkami, cały czas miksując.  Na koniec dodać orzechy, pestki dyni i rodzynki, delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem

Trufelkowo
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 141

smakowite ciasto dostałam kiedyś od koleżanki, jednak znacznie go zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy ze sobą. Na samym końcu wsypujemy bakalie i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

My simple kitchen
Ravioli z dynią 123

marginesie to Madzia mnie znowu opieprzy, że głupoty na blogu wypisuję. No trudno, nie jestem zbyt inteligentny to i głupoty wypisuję :) Potrzebujemy: ciasto na ravioli z TEGO przepisu 80 g bryndzy pół dyni hokkaido 2 ząbki czosnku sól morska pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu albo grana padano Zagniatamy ciasto z TEGO przepisu i wkładamy(...)stopni na około 45 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem z bryndzą, doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Ciasto wałkujemy na podłużne prostokąty. Układamy na połowie płatu ciasta porcje dyni (jedna porcja to jedna łyżeczka). Zwilżamy ciasto wokoło farszu i przykrywamy drugą częścią płatu. Przypłaszczamy wokół farszu pozbywając się powietrza. Wycinamy kwadratowe ravioli i dla bezpieczeństwa zlepiamy brzegi. Wrzucamy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję