Jedno z pyszniejszych ciast z dynią- miękkie, wilgotne, mięsiste, sycące i taaak nieziemsko pachnące cynamonem i gałką muszkatołową, dodatkowo nadziane waniliowym twarożkiem. Do tego leciutko chrupiący wierzch z cukru trzcinowego, petarda, mówię Wam petarda! 💥 Ciasto jest też na mące orkiszowej i owsianej więc jest to ciut zdrowsza wersja 👍 Inspiracją był przepis Tieghan z Half Baked Harvest (klik) , która(...)zrobiła bananowy chlebek z dodatkiem dyni i serka. Ciasto, keksówka 30cm: 350 g pieczonej dyni 160 g drobnego cukru trzcinowego 150 roztopionego masła 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Serek: 100 g serka
Kraina Miodem PłynącaJesienne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dynią i ananasem. Ciasto 250 g dyni startej na drobnych oczkach 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni i piec przez 60 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać
Jadło i czytadłoplacek dyniowy Dyniowy wege wypiek zawsze mile widziany Niby takie nic – ot purée z dyni zmieszane z bezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska(...)końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Vegan , Wege Keyword ciasto dyniowe , czekolada , finger food , Halloween , piernik Porcje 9 porcji Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto dyniowe 1 szklanka puree z dyni 0,75 szklanki gęstego mleka kokosowego 0,5 szklanki erytrytolu 0,5 szklanki mąki kokosowej 0,33 szklanki
Modern Cave Girlzaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy wodę. Na koniec dodajemy pestki dyni i już ręcznie wyrabiamy(...)ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc. Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wykładamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku. Ciasto posypujemy mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża dzielimy ciasto
Tajemnice Smakuciasta dodajemy odrobinę szafranu lub kurkumy. BR Ą ZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy ok. 50-60 gram kakao. POMARAŃCZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy purée z dyni lub marchwi. Składniki: 500 g m ą ki 500 g miąższu dyni 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w cienkie plastry(...)przepuszczamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i jednolite. ZIELONY MAKARON - do ciasta dodajemy purée ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki
La grande e la piccola cuocaoliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając
Smaczne Zdrowelubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk(...)Ciasto 500 g mąki 230 g pieczonej dyni 100 g cukru 30 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jako 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Nadzienie: 60 g stopionego masła 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru
Kulinarne przygody GatityPyszne, dwukolorowe ciasto z dodatkiem dyni. Proste i bardzo szybkie, bez potrzeby użycia miksera. Moja wersja jest oczywiście uzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka(...)mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową. Piec przez 50-60 minut. * Przepis na puree z dyni
Healthy food explorerCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu) 120 g cukru 50 g maizeny 25 g mąki pszennej T450 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki ciemnego rumu Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia) Przygotowanie(...)Żółtka ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Domieszaj rum i ostudzone purée z dyni. Wsyp obie mąki, dokładnie mieszając szpatułką (lub trzepaczką rózgową). Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną masą. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasiebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie w sobotę przestało doskwierać nawet najbardziej marudnym(...)rzadka, wystarczy dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodane, to z pewnością smak zmieni niepowtarzalnie, a smakować będzie idealnie. Dynia pierwsze w piekarniku jest wypiekana, a następnie miksowana. Pestki dyni są wyprażone, potem (połowa) blenderowane. Ciasto na drożdżach wyrobione, z dynią, pestkami dyni połączone, na brytfankę przełożone i na złoto wypieczone. Dyniowe ciasto niebanalne, do przekąszania idealne. Naprawdę wyśmienite, samo bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto(...)chili, dynię, rozdrobnione pestki dyni i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy całe pestki dyni, pozostałą część mąki i całość mieszamy. Okrągłą formę o średnicy ok. 38 cm (może być tortownica, na tarte o wysokich bokach), natłuszczamy i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy, delikatnie oprószamy mąką, ale nie jest to konieczne. Pozostawiamy
Moniki Smakołykikuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ(...)minut. Pomarańczę wyparzyć i wyszorować, po czym zetrzeć z niej skórkę. Pozostałe mleko wymieszać z puree z dyni, masłem i skórką z pomarańczy. Do wyrośniętego zaczynu przesiać pozostałe mąki, cynamon, dodać sól, cukier i mieszankę z puree dyniowym. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe
chili & sugarciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki
Kulinarne przygody GatityFantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku(...)dodajemy mleko i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
cool and mintySezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki. Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki muszkatołowej szczypta soli
Humanistka w kuchni