dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido
SMYKWKUCHNIjesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego
Jeść, by żyć w zdrowiuPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest
KUCHARNIAdzieciom. Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi(...)purée. 3 Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto. 4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC
A to pestkaUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy
dom-agi.plmasę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki(...)szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy
Rozpustne gotowanieoraz surówką coleslaw z czerwonej kapusty. Takie kopytka nie tylko są pyszne, ale cieszą oko pięknym żółciutkim kolorem. Taka jesień na talerzu🙂 Składniki: 300 g puree z dyni (u mnie z pieczonej dyni) 300 g mąki pszennej (plus trochę do posypania, ale nie dodawaj cię za dużo, bo kopytka po ugotowaniu będą twarde) 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków(...)trochę pieprzu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy lub carry (dałam kurkumę) Sposób przygotowania: 1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i przyprawy. Ciasto wyrobić ręcznie, można trochę podsypać mąką. Ilość mąki będzie zależeć od rodzajów ziemniaków oraz wilgotności dyni. Ale należy uważać z dodatkową mąką, ponieważ po ugotowaniu kopytka mogą być
Kuchnia domowa Anidyni pisałam już przy okazji Halloween, gdy przygotowałam zupę dyniową . Ponieważ dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a sezon na nią mamy akurat w pełni, nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Nie zabraknie jej także na moim świątecznym stole - choć tym razem przygotuję ją na słodko 😁 Sernik z dynią - przepis na 12 porcji Do przygotowania sernika będziesz potrzebować: 600g twarogu(...)łyżki napoju migdałowego, garść orzechów pekan. 1. Wykrój kawałek dyni, obierz i pokrój w dużą kostkę. 2. Nagrzej piekarnik do180 stopni C. 3. Kawałki dyni wyłóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włóż do piekarnika i upiecz do miękkości - mi zajęło to 30 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudź, a następnie przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj napój
Z notatnika dietetykaBułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe. Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej. Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej(...)bakalie sparzyć gorącą wodą, posiekać na mniejsze kawałki - masło roztopić, ostudzić - do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać purée z dyni oraz wodę (pozostałe 150ml lub mniej, jeśli użyjecie rzadszego purée) - wszystko wymieszać - dodać posiekane bakalie oraz roztopione masło, wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od miski - ciasto może być klejące, ale nie na tyle, żeby nie można z nim było pracować
Smakołyki BerenikiZostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi ;) Składniki(...)ostudzeniu przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby
Cynamonowe szczęścieżółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp 180 st. Wystudzić. Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni(...)biszkoptu odcinamy i kruszymy na wiór. Na drugą grubsza warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachPiątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie.To cudo znalazłam na blogu Antenki, i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor i cudowne dziury(...)wodę na zaczyn dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać rozpuszczone w wodzie drożdzę, puree z dyni, mąkę i sól. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam czas. Zmarzłam na porannym, dość długim spacerze i czułam się w pełni usprawiedliwiona, gdy po powrocie zaszyłam się w ciepłej, niedzielnej kuchni. Zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, doskonałe na jesienne, pierwsze chłodne momenty, które motywują do otwierania pudełek z rękawiczkami i cieplejszymi szalikami. Kolor bułeczek - to jeden z tych jesiennych odcieni złota, zapach cynamonu(...)posmarowania bułeczek Wykonanie: Mieszanka cynamonowa: W małej miseczce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Ciasto drożdżowe: Suche składniki wsypujemy do dużej miski, tej w której będziemy wyrabiać ciasto. Mąkę proponuję przesiać przez sito, by ją napowietrzyć. Ciepłe mleko, rozpuszczone masło i puree z dyni ( u mnie piżmowa, upieczona na wczorajszy obiad, i częściowo zmiksowana na gładkie puree
Kronika Piekarnikabardzo proste. Dynię należy upiec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowaną w przydomowym ogrodzie. Czas wykonania: 20 min (+ 50 min pieczenia) Ilość porcji: 7 słoiczków (300 ml) Składniki: 3 kg dyni (u mnie odmiana dyni olbrzymiej) Przygotowanie: Pokroić dynię w półksiężyce(...)dynię ze skóry, ale w późniejszym etapie będzie to o wiele szybsze i łatwiejsze. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-50 minut do czasu aż dynia zmięknie. Twardość dyni najłatwiej sprawdzić widelcem, który z łatwością powinien wchodzić w miąższ. Upieczoną dynię należy wystudzić oraz obrać ze skórki (dynię odmiany
KuchniaWeDwoje.pldyni uzyskasz w ten sposób: dynię muskat potnij na plastry i upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia w temp. 200 stopni C, grzanie dół+termoobieg przez 20-25 minut. Oddziel łyżką miąższ od skóry, skóra jest niejadalna. Mus/ miaższ z upieczonej dyni przed dodaniem do ciasta na pancakes odciśnij w dłoni. Miąższ z dyni możesz zamienić na starte jabłko
SMYKWKUCHNIwiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko do posmarowania, cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony
Z miłości do słodkości