przyprawia mnie o ból głowy. Zdecydowanie wolę kupić dwie mniejsze Hokkaido, których wnętrze kusi intensywną barwą. No i nie trzeba ich nawet obierać - delikatna skórka jest bowiem jadalna. Dynie kroję na mniejsze kawałki, usuwam pestki wraz z nitkami ze środka. Kawałki oczyszczonego warzywa układam na blasze i piekę w średnio rozgrzanym piekarniku do miękkości. Następnie łyżką oddzielam miąższ(...)sernik; w lodówce miałam bowiem ricottę, której termin przydatności do spożycia nieuchronnie zbliżał się ku końcowi. Pieczenie serników to bułka z masłem ; moim zdaniem to jedne z najłatwiejszych ciast, które bardzo trudno zepsuć (nie wierzcie tym, którzy twierdzą, że to wielka sztuka; starają się Was przestraszyć i odwieść od odkrycia tajemnicy). Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą(...)duże jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli Masa serowo-jogurtowa: 400 g puree z dyni 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru (lub więcej) 3 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenypieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego (ok 10 dag) 1 łyżka masła suszony i świeży majeranek Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę(...)chwilę dusić aż cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie
Radość kipiąca uśmiechem.dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka Na dynię: 2 szklanki dyni hokkaido(...)Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy
Izabelawkuchnitłuszcz. Jedzmy je na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy deserów zwiększa wartość odżywczą tych dań. Do ciasta chlebowego dodałam odtłuszczonej mąki z pestek dyni. Co to jest mąka odtłuszczona? To mąka, z której przy pomocy czynności jaką jest tłoczenie na zimno, odciągnięto część tłuszczu / na opakowaniu zakupionej mąki zawartość tłuszczu(...)godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba. Ciasto zajmie się sobą a my dopiero w następnym dniu rano przygotujemy... Ciasto właściwe 535g zaczynu, całość, 100g mąki z pestek dyni, 320g mąki pszennej typ 650, 150g mąki żytniej typ 720, 26g soli morskiej, odrobinę oleju, który użyjemy do składania ciasta, zamiast mąki. odrobinę mąki, którą użyjemy
Leśny Zakąteklubicie – na słodko lub wytrawnie. Ja polecam z rodzynkami i pestkami dyni. W wersji wytrawnej należy pominąć słodkie dodatki i dodać pół łyżeczki soli. Do przygotowania ciasta wykorzystałam puree z dyni bananowej, jednakże dobrze sprawdzi się także hokkaido lub piżmowa. Aby otrzymać puree dynię należy upiec w 180 st. C przez ok. 30 minut, a następnie miąższ wydrążyć łyżką(...)puree z dyni 100 g mąki 30 g słodziwa (opcjonalnie) po garści rodzynek i pestek dyni (po ok. 25 g) łyżka roztopionego masła (ok. 20 g) łyżeczka proszku do pieczenia Łączymy osobno suche i mokre składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Ciasto przekładamy do niewielkiej keksówki (ok. 10 cm) i pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Chlebek
KucharzycaUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z
Niezły Młynektylko kolor ale również neutralny smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań. Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać. Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka(...)łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować
Smakołyki Asijestestwo ogniście pomarańczowa dynia. Moje zapasy mocno się skurczyły - koniecznie muszę je uzupełnić, póki sezon trwa! Dynie bowiem znakomicie się przechowują, i można po nie sięgać nawet w środku zimy. Mniam! Tematem dzisiejszego pieczenia był klasyczny pumpkin pie . Jest to typowo amerykańskie ciasto, taka niby tarta, ale pieczona w nieco głębszym naczyniu, przez co cudownie kremowego nadzienia jest zdecydowanie więcej(...)mało słodkie, ja jeszcze zredukowałam ilość cukru. Moim zdaniem wyszło idealnie - słodko, ale nie mdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna. Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMacie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat(...)kawą. Dodaj cukier puder, mieszając trzepaczką. Jeśli zrobią się grudki to można pomadę zmiksować. Przestudź lekko pomadę i polej nią ciasto. Kiedy pomada zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego! The post Dynia tu i tam appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g(...)Masa dyniowa: 250g mascarpone szkl puree z dyni 2 jajka łyżeczka cynamonu 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru z wanilią Masa dyniowa: mascarpone utrzeć z cukrami, dodać puree z dyni, jajka, cynamon i dokładnie wymieszać. Brownie: Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku
Smakołyki Asiwcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto po upieczeniu ściągnąć z papieru do pieczenia(...)całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki na kruche ciasto do miski 3. Zagnieść ciasto 4. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 5. Upiec kruchy spód
KuchniaWeDwoje.plmiski lub garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym. Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość(...)Dodać po łyżce budyniu 14. Masa jabłkowa; pokroić jabłka w drobną kostkę 15. Jabłka chwilę pogotować 16. Odcedzić jabłka i dodać dżem z dyni 17. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części 18. Kruche ciasto przełożyć do formy i wysmarować dżemem 19. Położyć pierwszy blat ciasta 20. Wysmarować biszkopt masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć
KuchniaWeDwoje.plmożemy dolać troszkę więcej wody i nadal gotować (ja w sumie użyłam około 80 ml wody). Gdy dynia jest już miękka, to zakręcam gaz i rozdrabniam ją blenderem. Tak przygotowane puree odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie ciasta, ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, letnią wodę, dużą łyżkę mąki i mieszam. Miskę z drożdżami(...)nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oraz zimne puree z dyni i dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut. Ciasto jest dość luźne, więc nie naciskam
Uwaga Babcia Piecze Chlebwilgoci. Serdecznie zachęcam Was do tego wypieku, myślę, że dzieciaki byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka - 3 jajka rozmiar L - 150 g cukru pudru - 1 opakowanie cukru(...)powstała na górze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty np. szklanką
SMYKWKUCHNI