ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:61/386)

Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky 133

włoskich   Polewa: pół puszki kajmaku szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki whisky   połówki orzechów włoskich do dekoracji 2 figi do dekoracji Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky Upieczoną dynię zmiksować. Odłożyć objętość mieszczącą się w szklance do zrobienia polewy. Całą resztę zmiksować z jajkami, olejem i whisky. Dodać wymieszane suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier(...)posypanej mąką. Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra-dół. W tym czasie przygotować polewę. Zmiksować szklankę puree z dyni z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta posmarować je kajmakiem dyniowym i udekorować orzechami. Figi do dekoracji. Przed podaniem na każdym kawałku ciasta ułożyć plasterek figi. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco

Ugotowane pozamiatane
Ciasteczka orzechowo-dyniowe 155

łyżki puree z dyni (wg  tego przepisu  ) 1 łyżka śmietany szczypta cynamonu Do mieszanki na ciasto kruche dodać jajko, miękkie masło, mielone orzechy, puree z dyni, śmietanę i cynamon. Zagnieść ciasto i schłodzić w zamrażalniku około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, jeśli się za bardzo klei można wgnieść troszkę mąki. Wykroić ciastka i piec w temp.170

talerz przyjemności
Sznycle drobiowe w super panierce. 295

gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz,  1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia(...)czosnkiem"   WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć w cieście i zostawić na 2-3 godz. lub dłużej, następnie smażyć po 5 min. na każdej stronie i gotowe

Kuchnia Beaty
Wegański placek z dynią 61

Wegański placek z dynią to moja propozycja na tanie i smaczne ciasto codzienne – bez jajek, bez masła, bez trudno dostępnych składników i dodatków. Przygotowane z kilu dosłownie składników – smaczne, sycące, wegańskie, odpowiednie dla osób na diecie bezjajecznej i bezmlecznej. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wszystko miesza się w jednej misce. To również świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą(...)kardamon i wszystko już dokładnie mieszamy trzepaczką do ciasta trochę ubijają by wtłoczyć powietrze. Potem ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 21cm z kominem. Finalnie pieczemy ok 50-60 min w 180st. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem a jeszcze smaczniejsze jest z lukrem maślanym. Artykuł Wegański placek z dynią pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Żytnie ciasto czekoladowe z dyni i banana 137

Kolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne.  Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany  3/4 szklanki puree z dyni hokkaido  3 jaja 1/3 szklanki mleka  5 łyżek ksylitolu  2 łyżki kakao  1 szklanka mąki(...)Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą

Mango Papaja
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 157

ciasteczka są aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę. 30 minut i są gotowe. Gorąco polecam!            SKŁADNIKI NA OKOŁO(...)pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki

Calzonella.com
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 159

garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli(...)wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek

ladykitchen
PUSZYSTE CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ 130

żurawiny pestki dyni Wykonanie: w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól w drugiej misce miksujemy jajka z olejem i dynią, następnie dodajemy suche składniki oraz garść żurawiny, mieszamy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tortownica 21cm lub forma kwadratowa 20cm), posypujemy pestkami dyni, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około

Słodkie zapomnienie
Bułeczki Dynie . 132

pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić. Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie dynię czy soczystą czy bardziej suchą. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia .    Wyrośnięte ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z dyni. 204

Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę

Kuchnia Łukasza
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 124

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
Muffinki dyniowe z serowym nadzieniem 169

Muffinki są bardzo sycące, proste do zrobienia, nie zawierają cukru, ani żadnych ulepszaczy Doskonałe na deser czy przekąskę.  Świetnie sprawdzą się też na każdej imprezie. Składniki: Ciasto: 150 g puree z dyni 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklaki mleka (może być roślinne) 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)chudego lub półtłustego twarogu 1 jajko 80 g serka waniliowego (np. Bakoma) 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: Do miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać

Healthy food explorer
Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami 198

morelą na wierzchu. Są pyszne i treściwe, idealne jako drugie śniadanie. Z podanego przepisu można przygotować 12 sztuk . Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami Składniki: CIASTO 350g mąki pszennej 400g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 1 żółtko 10g drożdży 60ml mleka 80g cukru 40g masła NADZIENIE 350g twarogu 75g domowego cukru waniliowego 2 żółtka(...)odrobiną mąki, aby w dołku powstała konsystencja gęstej śmietany - rozczyn pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - po wyrośnięciu rozczynu, do miski dodać purée z dyni, cukier oraz żółtko, składniki wymieszać - ze składników zagnieść i wyrobić ciasto, dodając stopniowo roztopione masło - ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie odchodzić od dłoni (może się nieco kleić) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić

Smakołyki Bereniki
Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią 134

Kanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka(...)ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję. Na patelni przesmażam dynię, dolewam 1/3 szklanki wody żeby zmiękła, dodaję paprykę i dalej smażę

wesoła kuchnia
Bułeczki dyniowe z nadzieniem 63

mąkę, cukier, suche drożdże, sól oraz oliwę. Następnie wlewamy szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Kulkę ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto na blat obsypany mąką i chwilkę wyrabiamy. Kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 7-8 mm i wykrawamy krążki za pomocą(...)obtoczona mięsem. Taką kuleczkę umieszczamy na cieście i zwijamy w okrągłego pierożka. Pierożki oplątujemy sznurkiem, możliwie jak najluźniej, gdyż ciasto wyrasta w trakcie pieczenia. Kulkę umieszczamy na środku sznurka, u góry splatamy ze sobą końce sznurka i znów wracamy sznurkami na dół, przeplatamy i dalej na górę, zawiązując sznurek w supełek. Zawiązane dynie układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia

Przepiski.pl