ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:110/386)

Purée z dyni - najprostsze! 130

dyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo swoich

maniapieczenia
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny

CoolinarniePL
Tarta z nadzieniem z batatów 157

lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku bardzo przypomina dynię. Idealny jesienny wypiek. Składniki: Spód

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowa tarta z migdałową posypką 61

cieście z warzywem kręcili nosem 🙂 Tarta dyniowa z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Tarta dyniowa – Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła szczypta soli (np. domowej waniliowej) 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Składniki nadzienia: 750 g dyni(...)Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Przygotować dynię: Obraną i pokrojoną na kawałki dynię włożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż dynia będzie miękka. Ostudzoną zmiksować na gładkie puree. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać

Moja Delicja
Ciasto dyniowe bez pieczenia 153

kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu 2 szczypty imbiru Sposób przygotowania(...)wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można

Pobite gary Barbary
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 233

drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 2,5 szklanki mąki  szczypta(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie

Domowa Cookierenka Agi
Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią 103

Spaghetti z sosem dyniowym – 200 procent kremowości Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi , ciasta. Wersja z makaronem to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit! Sos jest aż nieprzyzwoicie kremowy, wręcz aksamitny, a przy tym pełny smaku

Na-talerzu.pl
Sernik dyniowy 57

  Sernik dyniowy to jeden z takich wypieków, które je się już oczami. Piękny pomarańczowy kolor przyciąga i kusi. A smak? Poezja! Spróbujcie, póki dynia świeżutka

Latosiowydom
PUREE Z DYNI. 168

Postanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru 246

masy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Warstwa arbuzowa: 700 g schłodzonego w lodówce, obranego i wypestkowanego arbuza 3-4 łyżki erytrytolu 1/4 łyżeczki stewii w pudrze 1 cytryna 2 łyżki żelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol(...)Wylać na upieczony i przestudzony biszkopt (zabezpieczyć brzeg ciasta, np. przy pomocy obręczy). Na warstwie piankowej wyłożyć drugą – o ciemniejszym kolorze. Udekorować pestkami dyni, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Jasna warstwa (brzeg ciasta): 200 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka żelatyny sproszkowany młody jęczmień do dekoracji Żelatynę rozpuścić

Fitkot
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 117

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą(...)dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby

Ostra na Słodko
TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 123

roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą(...)dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby

Ostra na Słodko
Drożdżowe ciasto z dynią 96

jesienią (dla mnie też), zwłaszcza, jeśli są z dodatkiem startej dyni, a nie puree. Tak się jednak złożyło, że miałam do wykorzystania jeszcze trochę świeżej dyni, więc postanowiłam wypróbować pewną dawno już zachowaną recepturę. Ciasto nie przypomina typowej drożdżówki, chociaż dużo w nim drożdży. Jest mniej puszyste i o wiele bardziej wilgotne, właśnie za sprawą dyni. No i ten słoneczny

Arabeska waniliowa
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 122

setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie

Mania Wypiekania
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 146

Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu(...)przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut, następnie obieram i miksuję na puree. **W wersji bezglutenowej można zastąpić mąką ziemniaczaną. ***Można

Mango Papaja