jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi(...)Plenus Natura) 6 posiekanych suszonych fig (Plenus Natura) 1/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 1 łyżeczka cynamonu Pestki dyni w syropie: 50 g pestek dyni (Plenus Natura) 1-2 łyżki syropu daktylowego Przygotowanie: CIASTO → Olej kokosowy i masło podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki wraz z rozpuszczonym tłuszczem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Następnie wybraną
Zdrowie na języku :Pdomu dżem dyniowy dajemy na kanapki, jako nadzienie do naleśników ale też np. babeczek. Nada się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast. Cały przepis opiera się na puree z dyni. Jeśli nie wiecie w jaki sposób je zrobić, zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni . Reszta do dodatek soku z pomarańczy, korzennych przypraw i wanilii. Całość redukujemy do pożądanej(...)ziarna i dodajemy do dyni, z pomarańczy wyciskamy sok i dorzucamy do dyni. całość stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy aż wyparuje cała woda. Jeśli lubimy idealnie gładką konsystencję, całość blendujemy. Artykuł Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i wanilii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy zmielić, dodać do dyni. Cebulę pokroić(...)zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą
Smaki ArmineZagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :) 2. Dyniowe kluski śląskie Składniki : 300 g dyni 600 g ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie : Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę
zdrowa vege kuchniapizzerinek to szynka, ser, pieczarki oraz czerwona cebula. Zdarza mi się także używać do nich mozzarelli, oliwek czy pomidorków koktajlowych. Przed nałożeniem składników, smaruje kawałki ciasta francuskiego ketchupem (także domowym ketchupem z dyni i papryki ), dzięki temu są niezwykle aromatyczne. Niżej podaję Wam przepis na moją ulubioną wersję pizzerinek Zobacz też: Pizzerinki czyli mini pizze Quesadilla z kurczakiem Przepis
Kuchnia Bazyliisię go wykorzystać tak bardzo, jak tylko to możliwe. Warto, bo jak wiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe(...)małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 35 minut / 180C
Ostra na SłodkoMust have podczas Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni 100g masła 80g miodu 100g cukru 60ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée(...)dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy przez około 1 godzinę. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Gotowe można polukrować. http://ambition.pl
słodki bratekPuree z pieczonej dyni to podstawa do wielu dań,takich jak ciasta ,zupy,pieczywo.Ja takie puree wkładam do małych pojemniczków i zamrażam .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią dania z dyni. Składniki: 1 dynia, najlepiej Hokkaido papier do pieczenia Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Bajeczna Kuchniaprzy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam
Smaczna Pyzaubolewałam podczas robienia z niej czegokolwiek innego od "dyniowych frytek". Tego roku zamierzam eksperymentować i tak powstają moje pierwsze specjały. Dzisiaj bezglutentowe, wegańskie ciasto, które podałam z morwą białą i kawałkami gruszki :D SKŁADNIKI : 1/4 dyni hokkaido 3 łyżki kaszy jaglanej banan 2 łyżki ksylitolu łyżka cynamonu dodatkowo: morwa biała, gruszka WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody(...)dynię obieramy, trzemy na tarce, po czym blednujemy z bananem, kaszą jaglaną, cynamonem i ksylitolem ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 200 stopniach gotowe ciasto dekorujemy kawałkami gruszki i posypujemy morwą białą
healthy dreamsmało oczyszczonej. Uwielbiam, gdy pod zębami chrupie mi słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Dzisiaj przepis na chlebek orkiszowo-żytni wieloziarnisty, spełniający moje wszystkie powyższe wymagania. Ma zwarty, ciężki miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis zmodyfikowałam z książki Konrada Gaca „Kuchnia fit". Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody(...)pestek słonecznika 1/3 szkl pestek dyni 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: odrobina wody do wysmarowania chlebka wymieszane ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane sezam itp. do obsypania chleba Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki żytniej. Wymieszać i odstawić na 20-30 minut do podwojenia objętości
Nastoletnie Wypiekaniezachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki(...)Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWspaniałe jesienne pączki :) Jesienne, bo z ciasta z dodatkiem puree dyniowego, a dynia to dla mnie taki najbardziej oczywisty symbol jesieni. Puree dyniowe nadaje pączkom intensywnego pomarańczowego koloru...i w zasadzie to tyle, jeśli chodzi o wpływ tego składnika na pączki, ponieważ dyni nie czuć w nich wcale, ale warto je zrobić choćby właśnie dla tego pięknego koloru! :) Swoje pączki(...)polecam! Składniki na 24 sztuki : 640 g mąki pszennej, u mnie tortowa 25 g drożdży świeżych 90 g cukru 250 ml mleka, letniego 350 g puree z dyni, u mnie z dyni hokkaido ( opis wykonania puree znajduje się TUTAJ ) 55 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki wódki lub spirytusu skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
Opowieści z piekarnikaJest dość słodka i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i przepisów na słodkości jak na przykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli. Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki(...)mąki żytniej 2 jajka Odrobina sody Słodka i ostra papryka, odrobina cynamonu, czosnek Upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki Zblendować dynię z jogurtem i jajkami Dodać mąki, sodę i przyprawy i dokładnie połączyć Przelać ciasto do foremek (u mnie silikonowe na muffiny) Piec 35 - 40 minut w 180 stopniach
HealthyCreationssię nie zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki pszennej 20 g drożdży 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni łyżka cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego kopiasta łyżeczka cynamonu łyżka konfitury dyniowo-pomarańczowej (lub łyżka cukru trzcinowego(...)ziarenko tonki Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło klarowane rozpuszczmy i mieszamy z konfiturą, startą tonką
Mienta blog