ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:126/386)

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 136

takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda?  Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone na pył płatki), 3/4 szklanki mąki gryczanej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron z pieczoną dynią z nutą ostrości 151

mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego. Pieczona dynia: Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze

Moniki Smakołyki
Chleb pytlowy na zakwasie 139

wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie : Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą(...)masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).  Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę

Proste Potrawy
50 przepisów na wrzesień 204

orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo(...)chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej

Moja smaczna kuchnia
szybciutki chlebek bezglutenowy 230

łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości

Gar Zdrowia
Bigos z indykiem i dynią 163

jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób

Ze smakiem i z pasją
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 207

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie wgniatamy sól w ciasto, wstępnie mieszamy wykonując kilka

Przepisy na domowy ser i chleb
Wegański chleb bez mąki. 83

kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka nasion słonecznika – ½ szklanki pestek dyni – 1 ½ szklanki płatków owsianych – ½ szklanki orzechów włoskich – 10 łyżek siemienia lnianego mielonego – 1 szklanka siemienia lnianego – 1/3 szklanki sezamu – 2 łyżeczki soli – 1 łyżka syropu(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami owsianymi . Jest to chleb , który idealnie nadaje

Zdrowy Styl Joanny
Komunia w domu – co i kiedy przygotować – kalendarz organizacji 68

zakupów wyjęcie z zamrażalnika mięsa, jeśli takie będzie używane wyszukanie w spiżarni i przyniesienie do kuchni wszelkich słoików których zawartość będzie przystawkami: grzybki, papryka, patisony, dynia itd Czwartek – 3 dni przed pieczenie ciast zamarynowanie schabu (natarcie przyprawami) i umieszczenie go w lodówce zamarynowanie szynki (natarcie przyprawami) i umieszczenie jej w lodówce pokrojenie w kostkę piersi kurczaka (do sałatki(...)pomidorowej dla dzieci Kiedy przyjęcie zacznie się: zaproponowanie gościom napoi podgrzanie zupy, nalanie porcji w miseczki, ozdobienie każdej plasterkami rzodkiewek i listkami mięty wyłożenie do miseczek marynat: grzybki, oliwki, dynia itd zaniesienie na stół wyłożenie do miseczek nadziewanych serkiem papryczek i zaniesienie na stół zaniesienie na stół sałatek, mini pomidorków i rzodkiewek przygotowanie półmiska owoców i zaniesienie go na stół

Dorota Smakuje
Trójkolorowy pszenny chlebek 104

olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty które w dowolnej kolejności nałożyć na siebie. Zawinąć je tak aby powstała rolada. Podłużną foremkę

Kolorowa kuchnia Elki
WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM 143

Sezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad. Koniecznie

Ostra na Słodko
Sernik jesienny (sernik dyniowy na orzechowym spodzie) 161

też wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)  Składniki:    Ciasto kruche:       2 szklanki mąki       1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów(...)lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski

Amatorka kuchenna
Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku 164

łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny, a w dodatku przyjemnie pachnie pomarańczą. Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest(...)skrobi ziemniaczanej otartej skórki z ½ małej pomarańczy * Można użyć gotowego puree lub przygotować je samodzielnie. W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut). Po wystudzeniu, usuwamy skórkę, a miąższ b lendujmy , do otrzymania

Okiem Blondynki by McBlondi
Puree z dyni 139

Królowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić.  Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić to w parowarze

Ala piecze i gotuje
Perłowo razowa tarta z grzybami i dynią 48

świeżej natka pietruszki, bazylia świeża  Tarta ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też(...)jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar 35x11 cm. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek papieru do pieczenia i wysypuje fasolę jako obciążnik. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 200 stopni i piekę 15minut

wesoła kuchnia