zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest
W poszukiwaniu inspiracjibłyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder do posypania smalec(...)smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty
Wiem co jemmasłem szałwiowym potrzebna jest oczywiście dynia . Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie dwie odmiany dyni: piżmowa i Hokkaido . Obie są bardzo aromatyczne i niezbyt wodniste, co jest niezwykle ważne w przypadku tych kluseczek. Najbardziej popularna w Polsce dynia olbrzymia też może się sprawdzić, ale jej wodnistość bywa różna, więc jest prawdopodobieństwo, że nasze ciasto będzie potrzebowało dodatku mąki lub ziemniaków(...)mały ząbek czosnku Do podania parmezan Kroki Gnocchi Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię na pół, usuń pestki i włókna. Połóż na blaszce miąższem do dołu. Obok dyni ułóż duże ziemniaki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczone warzywa, obierz je ze skórki. Przeciśnij je przez praskę
Na-talerzu.plZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 % ok. 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cynamonu 4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatym.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka
W kuchni Karmel-itkiSezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami. Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem 3 jajka 275 g cukru 200 ml oleju sok z połowy pomarańczy 320 g mąki pszennej po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia(...)masę, dodajemy olej, sok z pomarańczy a nastepnie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki się połączyły. Masę przekładamy do foremki (u mnie keksówka) i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie a potem na kratce. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto drożdżowe smakuje wszystkim w naszej rodzinie. I chyba nie ma nikogo wśród znajomych, kto odmówiłby kawałka pysznej, domowej drożdżówki. Bardzo lubię bułeczki z ziemniakami, makowiec
dolcevitainmykitchenwtedy przypomniałam sobie o kanapkach z Cafe Kindkys - takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, zniewalająco pachnące cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołowy cytryny 100 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, u mnie to był dżem z dyni i jabłek z tego przepisu: Dżem z dyni i jabłek Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i wylep 2/3 formę lekko posmarowaną olejem, a z reszty ciasta uformuj kule, zawiń w folię. Wstaw formę i kulę ciasta do lodówki na czas przygotowanie
greenscarfłyżek zakwasu żytniego 1 łyżka soli 5 suszonych pomidorów 500ml letniej wody pestki dyni Sposób przygotowania: Obie mąki przesypać do miski, dodać sól. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki. Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąkę a jeśli za gęste to dolewamy wody. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej(...)tłuszczem i posypaną mąką keksówki. Mokrą dłonią wygładzamy wierzch. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na ok. 4-6h w nieprzewiewne miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zdejmujemy folię, posypujemy wierzch pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy
Prosto i Smacznie z AnetąDomowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach
Moja DelicjaZbudziły mnie krople deszczu rozbryzgujące się na szybie.Zasnute ciężkimi chmurami niebo, chłód wdzierający się do pokoj,a jednocześnie nieznośna duszność panująca w eterze.Nie, pogoda mnie dziś
W kuchni Karmel-itkiLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni szklanka łuskanego słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam
Różowa kuchniaZa oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczonawracam do domu, zła na cały
W kuchni Karmel-itkiKiedy sezon dyniowy w pełni, kuszą pyszności, jak chociażby pączusie dyniowe (vege) – takie maleństwa, którym trudno się oprzeć. Mięciutkie, puszyste, smakowite… Posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie
Słodki sentyment