uformowane w kształt słoneczka. Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy. składniki: ciasto: 3/4 szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy nadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól(...)boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą
6niebojest tak intensywnie pomarańczowe. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechami Składniki: ciasto 65g mąki pszennej 35g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa(...)godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PUREE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia
Smakołyki Berenikicukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać mu innego smaku. U mnie tym razem w wypieku znalazły się pestki i olej z pestek dyni, który baaardzo lubię. Całość wyszła obłędna! Polecam. (U mnie forma o wymiarach około
Di gotujearbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem
Cooking MonsterCiężko mi nawet powiedzieć ile dyni przerobiłam w tym roku. Mały człowiek uwielbia dynie, mam ją w słoikach i zamrożoną, zawsze można ją wykorzystać do deserów, do obiadów, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zapomniałam do masy dodać oleju, mimo wszystko gofry wyszły chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Gdy zamienilibyśmy jeszcze mąkę pszenną na jakąś pełnoziarnistą, np. orkiszową, byłyby bardziej(...)dyni pieczonej. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 200 g puree z dyni 2 jajka 1 żółtko 400 ml mleka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu Wykonanie: W misce miksera umieścić składniki. Całość zmiksować, po czym odstawić na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać porządnie gofrownicę, umieścić w niej ciasto
dom-agi.plinnymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka 500 g puree z dyni 1 łyżeczka soli 120 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 160 g masła dodatkowo: cukier puder(...)miseczce. Masło rozpuścić i ostudzić. Do bardzo dużej miski wsypać 1 kg mąki, dodać sól, cukier, cynamon, puree z dyni, rozbełtane jajka, wlać pozostałe mleko i dodać zaczyn. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać odrobinę masła i zacząć zagniatać ciasto. Co jakiś czas dodawać masło, aż się całe zużyje, dopiero później podsypywać pozostałą mąką zagniatając. Ilość dodanej mąki jest zależna
Passions hobbies lifeczemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam zrumienioną cebulką. Było pysznie. Składniki: Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 230 ml ciepłej wody 0,5 płaskiej łyżeczki soli Farsz 400 g dyni 1/4 szkl soczewicy czerwonej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku Do smaku kurkuma Kamis imbir Kamis ognista(...)płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie
Ala piecze i gotujeryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki
Kulinarne przygody GatityDynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)podsypywanie 2/3 szklanki musu z dyni 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody wody płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy lub oleju Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
Czerwień i błękitkaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego i pozostałą wodę i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto (jest leko płynne) przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek (silikonowe delikatnie smarujemy olejem, metalowe smarujemy olejem i wysypujemy dokładnie otrębami lub mąką) i dokładnie(...)ubijamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wygładzamy łyżką i obsypujemy ziarnami, u mnie płatkami gryczanymi, dynią i siemieniem lnianym (można posypać dowolnymi, ulubionymi ziarnami). Skrapiamy obficie wodą (pędzlem maczanym w wodzie), wówczas ziarna nam nie będą odpadać i odstawiamy pod przykryciem do czasu aż ciasto wypełni formy, zazwyczaj trwa to ok.4h. Czas zależy od temperatury i rodzaju użytego zakwasu
Smaczne ZdroweDlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna
W kuchni Karmel-itkiwyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodaj purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie do połączenia. Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki. W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha
Food Squaredyni - ser żółty Przygotowuję rozczyn- do miski wkruszam drożdże, dodaję ok. 1/3 szklanki wody, 2 łyżki mąki, cukier i sól. Mieszam drewnianą łyżką i przykrywam ściereczką na ok. 7- 10 minut. Jak tylko rozczyn zacznie "bulgotać", mieszam go i dodaję olej oraz na przemian trochę mąki, trochę wody, znowu mąka i znowu woda, aż do wyczerpania składników. Jeśli ciasto jest(...)minut. Jak ciasto ładnie urośnie, dokładnie rozprowadzam je na dużą blachę. Daję symboliczną ilość ketchupu, posypuję ziarnami słonecznika i dyni, następnie układam pokrojone na plasterki pomidory. Pomidory układam gęsto, tak, aby dokładnie zakryły całe ciasto. Posypuję oregano i bazylią, układam zielone oliwki. Odstawiam jeszcze na ok. 10-15 minut, następnie wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 170'C (termoobieg). Piekę
Wielopokoleniowołyżki oleju 2 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie 3-4 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy do nich puree z dyni. Mieszamy. Następnie dodajemy olej,cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za gęste
Bon appetit mon amieCórcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody(...)najlepiej użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić i wysypać mąką lub otrębami gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy.Wierzch ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe
Smaczne Zdrowe