mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy suche składniki i jeszcze raz mieszamy( jeśli masa będzie zbyt gęsta- można dodać 1 łyżkę serka więcej), następnie wsypujemy: słonecznik, dynię, nasiona chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Domowe ciastaciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy(...)godziny, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Mango Papajasłoiczku i wykorzystać go w późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35
Smaczne ZdroweSZPINAKOWE , z małą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne(...)górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego buraczanego koloru, jakie miało surowe ciasto, jedynie po wierzchu jest trochę różowawo, ale smak jest jak najbardziej buraczano-kokosowo-czekoladowy (nie bananowy!), całkiem fajny, taki ewidentnie jesienny, podoba mi się :) Z tej ilości składników wyszło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki
https:KKuchniaMniamrównież anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas(...)mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. Słodkie pierożki z batatami i migdałamiTruchas de batatana 14 większych pierogów (lub ze 30 małych)czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min. Składniki:ciasto:100 g masła lub smalcu300 ml wody600 g mąki pszennejszczypta solinadzienie:500 g batatów250 g mielonych migdałów1 szklanka cukru
Chilli Czosnek i Oliwatemp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNIciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”. W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Pyry na Gazautorstwa:). Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii) z kurczakiem w delikatnym sosie, rzephetti (czyli spaghetti z rzepy) z polędwiczką i groszkiem, tarta z kalafiorowym ciastem, chińska zupa z noodlami z cukinii i spaghetti squash, czyli makaron z dyni:) Polecamy! Makaron bez grama mąki Po włoskim tygodniu, kiedy jedliśmy pyszną pizzę diavolo, makarony, zupę z czerstwym pieczywem ( 6 przepisów na włoskie dania(...)pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne dni tygodnia będziemy publikować przepisy na dany dzień tygodnia Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość
Niedzielny kucharzOrzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)czekolady na gorąco w proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij
SMYKWKUCHNIprzepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki. Zawijane dyniowe bułeczki wzbogaciłam o kardamon. Bułeczki są słodkie i to głównie dzięki nadzieniu. Mało tego jeszcze je polukrowałam! Dyniowe drożdżówki Składniki(...)orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
codojedzeniajesienią, ale jeśli macie w zapasie puree z dyni, to pora roku w ogóle nie ma znaczenia. Osobiście mam dostęp nawet do świeżej dyni, gdyż całkiem dobrze przechowała się w piwnicy :-) Jeśli zaś chodzi o samo ciasto, to jest proste w wykonaniu, słodkie, wilgotne i bardzo smaczne. Czytaj dalej
Arabeska waniliowadziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Ciasto: 300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody Farsz: 200 g surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki
Ugotowane pozamiatane