Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :) Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru łyżeczka soli 7g drożdży instant 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła
Smakołyki Asinasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej (u mnie z manioku) Do zakwasu dodać(...)połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką bezglutenową, by ciasto po wyrośnięciu łatwo odeszło
Weekendy w domu i ogrodzieCzujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam. Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie; Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy
Anioły w kuchniSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)ceny bardzo przystępne ;-) )SKŁADNIKI:NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)- 1 cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka
SMYKWKUCHNIzmodyfikować, ale i tak ciasto wyszło super! Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam małym i dużym łasuchom Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną – składniki (tortownica o średnicy 22cm): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii , garść suszonej żurawiny, szklanka pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz(...)naczyniu dokładnie blenduję ze sobą mokre składniki na gładką emulsję. Są to: olej rzepakowy, pulpa z dyni, ocet jabłkowy oraz mleko. Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam całość łyżką. Na koniec dorzucam także suszoną żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszam. Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Spróbuj
Natka PietruszkiPrzygotowanie Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Osobno mieszamy jajka, mleko i puree z dyni, dodajemy do mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia
Gotowanie moimi oczamiMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała
Korniszonkiwyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie. Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice. Ciasto drożdżowe dyniowe: 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłej wody op. drożdży instant (7g) 3 jajka 100g rozpuszczonego masła 1/3 szkl c.pudru 1 łyżka soli 6 szkl mąki Kruszonka: 1/5 kostki masła(...)temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto jeszcze raz wyrobić
Smakołyki Asisuchych drożdży (lub 25-30 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ilość wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej wody. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureWlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Czy posmakują NIEWEGANOM? Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni . Wygląda świetnie, a smakuje
Blendmandrożdże oraz wodę. Zagniataj ciasto. Finalnie powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany
365 dni dookoła kuchniJesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują
Ugotowane pozamiataneprosty przepis na niesamowicie smaczną tartę dyniową. Z racji tego, że dynia powoli znika z warzywniaków, trzeba choć ostatni raz z niej skorzystać. Możemy przygotować purée z dyni , które następnie możemy zamrozić lub od razu wykorzystać do smakowitego dania. Przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziecie tutaj . Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g mąki pszennej 650 – 100g ziemnego(...)wstawiamy do lodówki na 2h. WYPEŁNIENIE: Dynię kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 40 minut. Wszystkie kawałki obieramy przy użyciu nożyka. 1/3 upieczonej dyni odstawiamy na bok, a pozostałą część miksujemy na purée. Do purée dodajemy jajka, śmietanę i przyprawy, miksujemy na gładko. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty
Be Fit Be Strongkulinarnego tworzenia – efekt mojego zaszycia się w kuchni z pomarańczową dynią opisany jest w przepisie poniżej. To ciekawe połączenie smaku słodkiej, podpieczonej dyni, słonej szynki i pikantnej rukoli, wszystko ułożone na cieniutkim, chrupiącym cieście. Dodatkowo, użycie pół na pół mąki pszennej i razowej do pizzy to nie tylko próba wprowadzenia zdrowego błonnika do ciasta, ale także uzyskania dodatkowego efektu(...)pizzy, ale można zrobić idealnie okrągłe pizze. Przekładamy placki na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto skrapiamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy dłonią. Na oliwę równomiernie rozsypujemy starty na drobnej tarce żółty ser. Na to układamy podpieczone krążki dyni, rozkładamy rozdarte w palcach kawałki szynki oraz mozzarelli. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika – nie wyłączamy piekarnika po wyciągnięciu
Smaczna StronaParę dni temu zastanawiałam się nad potrawami z dynią. Ciągle w głowie przewijają mi się jedynie zupy, ciasta i babeczki. W międzyczasie wpadłam na pomysł ugotowania chili con carne z dynią . Później przyszła kolej na tarty i curry. Ciągle jednak nie do końca o to mi chodziło. I tak myślałam, myślałam i wymyśliłam. Pieczona dynia z fetą. Koniecznie z rozmarynem
KardamonovyParę dni temu zastanawiałam się nad potrawami z dynią. Ciągle w głowie przewijają mi się jedynie zupy, ciasta i babeczki. W międzyczasie wpadłam na pomysł ugotowania chili con carne z dynią . Później przyszła kolej na tarty i curry. Ciągle jednak nie do końca o to mi chodziło. I tak myślałam, myślałam i wymyśliłam. Pieczona dynia z fetą. Koniecznie z rozmarynem
Kardamonovyzamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę(...)porze kładziemy na ciepły grzejnik i przykrywamy małą ściereczką. 3. Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. 4. Mąkę orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem. 5. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką. 6. Ciasto włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my czyli
Candy Pandasmiękka ugotowaną dynie traktujemy blenderem do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy do drugie jajko i pure z dyni, mieszamy wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;) tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość